Salariile pentru cresterea copilului - variantele de lucru ale Ministerului Muncii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Gheorghe Barbu, confruntat cu reactia opiniei publice, si-a retras propunerea potrivit careia indemnizatia pentru viitoarele mame scadea de la 85% la 35% din salariul mediu brut anual. In

Ministrul Gheorghe Barbu, confruntat cu reactia opiniei publice, si-a retras propunerea potrivit careia indemnizatia pentru viitoarele mame scadea de la 85% la 35% din salariul mediu brut anual. In locul ei, Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei a venit cu trei noi variante de proiect pe care vi le prezentam, in exclusivitate. Variantele doi si trei vor fi introduse pe site-ul www.mmssf.ro, dupa ce, la prima dezbatere publica la care au participat parlamentari, sindicate, patronate si organizatii nonguvernamentale, varianta unu a fost considerata cel mai putin viabila. Potrivit secretarului de stat in MMSSF, Maria Muga, societatea civila a venit cu mai multe propuneri, intre care si convertirea banilor in bonuri cu valoare cu destinatie precisa pentru achizitionarea de bunuri pentru copil.

Varianta 1:
Caracteristici: Mentine actualele reglementari.
Beneficiari: doar cei care au contribuit la sistemul public, platind CAS.
Avantaje: se pastreaza cuantumul actual, (7.800.000 lei) adica 85% din salariul mediu brut prognozat;
Dezavantaje: circa 300.000 de persoane nu vor putea beneficia de aceasta prestatie din cauza conditiilor limitative privind apartenenta la sistemul public de pensii si cele referitoare la stagiul minim de cotizare.
Efort bugetar pentru 2006:
Cuantum lunar: 906 RON
Numar beneficiari: 102.000 persoane
Total costuri buget public: 1.161.453.600 RON

Varianta 2:
Caracteristici: Abordeaza problema parintilor neangajati, sub forma indemnizatiilor de concediu paternal
Beneficiari: Persoanele care in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului au realizat venituri profesionale pentru care au platit impozitele si contributiile sociale obligatorii vor beneficia de concediu platit de 800 RON, lunar, pana la implinirea varstei de doi ani a copilului (3 ani in cazul copilului cu handicap). Persoanele care nu indeplinesc conditia mentionata anterior vor primi o alocatie de sprijin pentru cresterea copilului in valoare de 200 RON lunar pana la implinirea varstei de doi ani a copilului (3 ani pentru copilul cu handicap). Daca ambele categorii mentionate intra/reintra pe piata muncii, vor primi pe perioada aceasta o indemnizatie de 330 RON, care inlocuieste celelalte doua sume precizate anterior, dar se cumuleaza cu salariul.
Avantaje: universalizarea si externalizarea prestatiei, incurajarea intrarii pe piata muncii sau reluarii activitatii, incurajarea natalitatii prin cresterea numarului de beneficiari potentiali: circa 400.000 persoane
Dezavantaje: greutati in planul administrarii si gestionarii sistemului, implicit costuri de administrare mai mari; prestatiile de la aceasta varianta se acorda doar pentru primelor trei nasteri
Efort bugetar pentru 2006: cuantum lunar, dupa caz,
800 RON/200 RON/330 RON
Numar beneficiari: - Circa 76.500 persoane (800 RON)
- Circa 200.000 persoane (200 RON)
- Circa 125.500 persoane (330 RON)
Total costuri anuale suportate la buget: 1.918.329.600 RON

Varianta 3:
Caracteristici: Cuantumul anual al alocatiei de stat pentru copii devine 200 RON lunar, pana la data implinirii de catre copil a varstei de doi ani (respectiv 3 ani pentru copilul cu handicap)
Beneficiari: persoanele care in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului au realizat venituri profesionale pentru care au patit impozitele si contributiile sociale obligatorii vor beneficia de un concediu platit de 600 RON lunar pana la implinirea varstei de doi ani a copilului (3 ani pentru copilul cu handicap). Daca ambele categorii reintra/intra pe piata muncii vor primi pe perioada aceasta, in plus fata de noul cuantum al alocatiei de stat pentru copii, o indemnizatie in cuantum lunar de 100 RON - ceea ce insemna ca in aceasta situatie nivelul total al prestatiei este de 300 RON lunar (cuantum ce se cumuleaza cu salariul)
Avantaje: si contributori, si noncontributori beneficiaza de indemnizatie; incurajarea natalitatii prin cresterea numarului de beneficiari potentiali - circa 400.000 persoane.
Dezavantaje: greutati in planul administrarii si gestionarii sistemului, implicit costuri de administrare mai mari; prestatiile de la aceasta varianta in suma de 600 RON lunar se acorda doar pentru primele nasteri, indiferent de numarul copiilor rezultati din acestea.
Efort bugetar 2006:
Cuantum lunar pentru toti beneficiarii: 200 RON lunar
- pentru cei care au realizat venituri profesionale: 600 RON lunar
- la reluarea activitatii : 100 RON lunar
Numar beneficiari:
- Circa 402.000 persoane (200 RON)
- Circa 76.500 persoane (600 RON)
- Circa 125.500 persoane (100 RON)
- Total costuri anuale de la buget: 1.847.924.400 RON

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite