Salariile cresc de două ori mai repede decât productivitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficialii băncii centrale atrag atenţia că această diferenţă generează presiuni inflaţioniste. Luna septembrie a marcat un nou dezechilibru între majorările salariale şi productivitatea

Oficialii băncii centrale atrag atenţia că această diferenţă generează presiuni inflaţioniste.

Luna septembrie a marcat un nou dezechilibru între majorările salariale şi productivitatea muncii. Salariul mediu net era de 1.040 lei/angajat, cu 20,9% mai mare decât în septembrie 2006. Pe de altă parte, productivitatea muncii în industrie s-a îmbunătăţit, în aceeaşi perioadă, cu numai 7,3%.

Chiar şi analizată la nivelul primelor nouă luni, productivitatea muncii în industrie a crescut cu 10,3% faţă de cea aferentă intervalului ianuarie - septembrie 2006, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică. Banca Naţională a atras atenţia în mai multe rânduri asupra dezechilibrului dintre cei doi indicatori.

Astfel, extinderea deficitelor de forţă de muncă semnalate în diverse domenii de agenţii economici şi relaxarea suplimentară a politicii veniturilor (prin acordarea de prime substanţiale în sectorul bugetar şi accelerarea creşterii anuale a veniturilor bugetare şi extrabugetare) au alimentat, în trimestrele II-III 2007, riscurile inflaţioniste asociate evoluţiilor salariale, arată ultimul raport asupra inflaţiei. Mai mult, actualele previziuni ale inflaţiei (5,7% pentru 2007 şi 4,3% pentru 2008) pot fi modificate în cazul menţinerii diferenţei excesive dintre ritmul salariilor şi cel al productivităţii.

Producţia industrială a crescut cu 4,2% în septembrie

Producţia industrială, în luna septembrie 2007, comparativ cu luna precedentă, a crescut pe ansamblu cu 4,2%, datorită majorărilor înregistrate în industria prelucrătoare (+6,0%). În energia electrică şi termică, gaze şi apă şi în industria extractivă s-au înregistrat scăderi de 7,8%, respectiv de 6,5%. În industria prelucrătoare s-au înregistrat creşteri în majoritatea ramurilor, cele mai mari fiind la: mijloace de transport rutier (+91,0%), maşini şi aparate electrice (+23,0%), pielărie şi încălţăminte (+20,1%), mobilier (+14,4%), produse textile (+13,8%), substanţe şi produse chimice (+12,5%).

Producţia industrială în luna septembrie 2007 este superioară celei din septembrie 2006 cu 3,2%, ceea ce conduce la o rată de creştere a producţiei industriale, în ianuarie - septembrie 2007 faţă de aceeaşi perioadă din anul 2006, de 5,8%.

Şomajul este în scădere

Rata şomajului înregistrat în luna septembrie 2007 a fost de 3,9% în raport cu populaţia activă civilă totală, în scădere faţă de luna septembrie 2006 (4,9%).

Rata şomajului pentru femei a fost cu 0,2 puncte procentuale mai mică decât cea înregistrată pentru bărbaţi (3,8% faţă de 4,0%). Rate ridicate ale şomajului se înregistreză în judeţele: Vaslui (9,5%), Mehedinţi (8,4%), Teleorman (6,6%), Gorj (5,9%) şi Caraş Severin (5,8%). Cele mai scăzute rate ale şomajului au fost în judeţele: Timiş (1,5%), Ilfov (1,7 %), Bihor (1,8%), Constanţa (1,9%), Bistriţa-Năsăud (2,1%), precum şi în municipiul Bucureşti (2,2 %).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite