Salarii mai mici cu 12% în învăţământul preuniversitar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Salarii mai mici cu 12% în învăţământul preuniversitar
Salarii mai mici cu 12% în învăţământul preuniversitar

Ultima variantă a Legii unice de salarizare, dacă este luat în calcul un salariu minim brut de 600 de lei, va duce la scădere salariale între 6% şi 12% pentru toate cadrele didactice din preuniversitar, potrivit lui Constantin Ciosu, secretarul general al Federaţiei Educaţiei Naţionale,citat de NewsIn.

El explică că, după calculele Fderaţiei Educaţiei Naţionale, scăderile vor fi între 120 şi 250 lei. „În cel mai fericit caz, dar foarte puţin probabil, salariul minim ar putea creşte la 750 lei, ceea ce nu ar însemna mai mult decât îngheţarea salariilor actuale în anul următor‟, a mai spus Ciosu.

Potrivit ultimei variante a proiectului Legii unice de salarizare, care se află în dezbatere pe masa guvernului, profesorii cu gradul didactic I vor primi între 2,65 salarii minime brute, dacă au între doi şi şase ani vechime, şi 4,1 salarii minime brute, pentru cei cu peste 40 de ani vechime.

Pentru învăţători şi educatori, noua grilă prevede, pentru cei care au doar studii liceale, între 1,25 salarii minime la debutanţi şi 2,15 salarii minime la cei cu peste 40 de ani vechime.

În sistemul universitar, cel mai mare salariu îl poate lua un rector, respectiv 8,45 salarii minime brute. Cele mai mici salarii la cadrele didactice din universităţi sunt cele ale preparatorilor, care pot primi între 1,9 salarii minime, la debutanţi, şi 2.85 salarii minime, pentru cei cu 6-10 ani vechime.

Sindicaliştii din educaţie sunt nemulţumiţi că prin Legea unică de salarizare, în forma sa actuală, cadrele didactice sunt situate în jumătatea inferioară a grilei de salarizare, grilă care ajunge la coeficienţi maximi de 13 salarii minime.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite