Salarii mai mari pentru gestionarii fondurilor europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Funcţionarii publici care gestionează fondurile europene vor primi salarii mai consistente, în acest sens urmând a fi promovate modificări legislative. Potrivit premierului Călin

Funcţionarii publici care gestionează fondurile europene vor primi salarii mai consistente, în acest sens urmând a fi promovate modificări legislative.

Potrivit premierului Călin Popescu Tăriceanu, o bună absorbţie a fondurilor europene depinde de mai multe aspecte, în principal de nivelul salarial din domeniu. Tăriceanu a arătat că, deşi aceştia beneficiază de sporuri de până la 75% din salariu, un debutant are un salariu de până în 1.200 de lei net.

Funcţionarii preferă mediul privat

În aceste condiţii, premierul a subliniat că are semnale că funcţionarii rămân în serviciu timp de doi-trei ani, pentru a acumula experienţă, iar apoi "migrează" spre sectorul privat, unde salariile sunt considerabil mai mari.

"Cei care lucrează cu fonduri europene şi se ocupă de gestionarea a zeci şi sute de milioane de euro trebuie bine remuneraţi. Va trebui să găsim scheme de remunerare stimulatorie", a spus Tăriceanu.

Legislaţia în domeniu va fi de asemenea modificată, astfel încât contestaţiile formulate la licitaţiile pentru proiecte finanţate de UE să poată fi rezolvate cu prioritate. "Am discutat despre modul în care sunt soluţionate contestaţiile de către instituţia abilitată, în speţă Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor, unde va trebui să vedem ce modificări de legislaţie facem, în aşa fel încât proiectele cu finanţare europeană să devină prioritare şi să nu meargă în formula primul venit - primul servit", a declarat Tăriceanu.

Majorarea lefurilor ar putea fi un aspect important pentru românii care aleg să lucreze în instituţiile europene. Şi pentru că această tendinţă de a pleca peste graniţă este tot mai evidentă, au început să apară şi forme specializate de învăţământ.

MPA pentru angajări în instituţiile europene

Astfel, în acest an se va inaugura în România primul Executive Master in Public Administration. Şi asta pentru că România se numără printre puţinele state membre ale Uniunii Europene care nu aveau studii universitare specializate pentru ocuparea locurilor de muncă din instituţiile europene.

Programul organizat prin parteneriatul dintre CERISS România şi CIPPA Belgia se va adresa în exclusivitate absolvenţilor de studii superioare, va dura opt luni şi va oferi diplomele de specializare a University of Limerick în banking şi administraţie publică europeană.

"Acest program va aduce ceva foarte important. Stagii de pregătire pentru studenţi la Bruxelles, la Parlamentul European şi Comisia Europeană, astfel încât experienţa să fie una necesară acomodării mediului viitor de lucru", a declarat, pentru "Adevărul", Dorina Poanta, director executiv al Centrului European de Relaţii Internaţionale şi Studii Strategice.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite