Salariaţii şi patronii muncesc la fel de mult

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Salariaţii şi patronii muncesc la fel de mult
Salariaţii şi patronii muncesc la fel de mult

La majoritatea populaţiei ocupate din România, numărul de ore lucrate depăşeşte 30 pe săptămână de ambele părţi ale „baricadei“. Între 30 şi 40 de ore pe săptămână muncesc 70% din români, iar jumătate din patroni şi liber-profesionişti depăşesc pragul de 40 de ore, arată statisticile oficiale.

Din punctul de vedere al gradului de instruire, cei mai mulţi români care muncesc peste 40 de ore săptămânal au doar studii primare sau gimnaziale ori sunt absolvenţi ai unor şcoli de ucenici, arată o analiză publicată recent de Institutul Naţional de Statistică (INS). În mediul urban, aproape un sfert (23,4%) din populaţie lucrează mai mult de 40 de ore săptămânal, iar în mediul rural această pondere creşte la peste 28%.

Citiţi şi:

Salariaţii de la Electrica dau în judecată compania
Peste 4.200 de salariaţi ai Petrom au părăsit compania în acest an

Femeile preferă lucrul cu oamenii

Repartizarea după statutul ocupaţional evidenţiază faptul că 57,8% din patroni lucrează mai mult de 40 de ore pe săptămână, la fel ca aproape 42% din liber-profesionişti. Domeniile de activitate în care predomină femeile sunt cele în care primează relaţiile interpersonale. Câteva exemple: în învăţământ, mai mult de 70% din personal este feminin, la fel ca în domeniul sănătăţii şi asistenţei sociale, iar în turism ponderea femeilor în totalul angajaţilor ajunge la 60%.

De cealaltă parte se regăsesc domeniile în care munca e mai grea şi este prestată în proporţii majoritare de către bărbaţi. În construcţii, ponderea bărbaţilor este cea mai mare (peste 90%), iar în producţia de energie – aproximativ 70%, ca şi în administraţia publică.

Interesant este că, potrivit INS, în rândurile celor care conduc firme, instituţii sau diverse organizaţii ponderea bărbaţilor este de 70%. Proporţia majoritară se inversează în favoarea femeilor în rândurile funcţionarilor administrativi.

La ce vârstă începe munca?

Primul contact cu ceea ce numim câmpul muncii are loc înainte de 18 ani pentru mai mult de 15% din români. Peste 75% din populaţie începe munca la vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani şi aproape 9% încep munca mai târziu.

Studiul INS arată că 96,6% din salariaţi au un contract de muncă, iar dintre cei care muncesc fără forme legale cei mai mulţi se regăsesc în comerţ, servicii şi, de regulă, în sectoarele ce nu necesită calificare.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite