Sală de consiliu de peste 1.000.000 de euro!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Renovarea şi dotarea unei suprafeţe de doar 278 mp din Primăria Capitalei, estimate la aproximativ 3.700 de euro/mp, sunt la un preţ cu mult peste costurile construcţiilor de lux de pe piaţă

Renovarea şi dotarea unei suprafeţe de doar 278 mp din Primăria Capitalei, estimate la aproximativ 3.700 de euro/mp, sunt la un preţ cu mult peste costurile construcţiilor de lux de pe piaţă

Pe final de mandat, edilul-şef Adriean Videanu vrea să le facă o "bucurie" consilierilor generali. El le propune în şedinţa de astăzi să aprobe un proiect de hotărâre pentru restaurarea, reabilitarea şi modernizarea sălii în care se întrunesc aleşii locali. Valoarea totală a lucrării este de 1.037.000 de euro, bani cu care s-ar putea achiziţiona în jur de cinci vile de lux din apropierea Capitalei.

Gusturile în materie de investiţii imobiliare ale democratului Adriean Videanu nu sunt deloc superficiale sau ieftine, nici atunci când este vorba despre clădirea primăriei. După ce mai bine de doi ani de mandat a prezidat şedinţele în actuala sală de consiliu, dotată cu scaune de cămin cultural şi lambriuri din lemn, primarul general s-a gândit să dea un aer nou încăperii cu o cheltuială de peste un milion de euro, chiar dacă nu toţi "beneficiarii" sunt de acord.

Potrivit devizului general pentru modernizarea sălii de şedinţe a consiliului, lucrările de construcţii şi instalaţii vor costa 460.125 de euro. Raportat la cei 278 de metri pătraţi ai încăperii, numai lucrările propriu-zise sunt estimate la 1.655 de euro pe metru pătrat construit.

"Este cam exagerat"

Specialiştii cred că preţul nu este tocmai corect. "Este cam exagerat. O construcţie de lux, nouă, ridicată de la zero, se vinde pe piaţă cu valori de 1.200, cel mult 1.500 de euro în cel mai exagerat caz", susţine directorul general al Asociaţiei Române a Antreprenorilor în Construcţii (ARACO), Marius Cristea. Estimarea făcută de Cristea este pentru o construcţie care are instalaţii de apă, electricitate şi gaze, ventilaţie şi finisaje de calitate.

Scaune manageriale pentru prezidiu

Adriean Videanu şi persoanele care vor conduce şedinţele vor beneficia de scaune "de factură modernă, confortabile, rotative şi cu cotiere", se arată în studiul care a stat la baza estimării preţurilor pentru renovarea sălii. Astfel de dotări, la care se adaugă şi o masă de prezidiu modernă, fotolii confortabile pentru consilieri, instalaţie nouă audio şi video şi scaune pliante cu poliţă pentru scris pentru jurnalişti, care ar urma să mobilize sala de consiliu, sunt estimate la o sumă maximă de 290.827 de euro.

La nota de plată se mai adaugă alţi 161.840 de euro care vor fi cheltuiţi pe "utilaje şi echipamente", aşa cum sunt numite de consultanţii care au făcut studiul de fezabilitate. În preţ intră şi montajul. Proiectarea şi asistenţa tehnică pentru reabilitarea celor 278 de metri pătraţi ai sălii valorează 53.550 de euro.

"Nu ne trebuie fotolii sau scaune pliante"

Vestea că vor avea o sală nouă nu îi bucură pe unii consilieri. Este vorba de social-democraţi, care cred că pot luat în continuare decizii în actuala sală, nerenovată. "Ne simţim bine şi în sala asta. Nu ne trebuie fotolii sau scaune pliante", ne spune liderul grupului social-democrat din consiliu, Doru Giugula. Consilierul PSD mai spune că va solicita primarului general să mai adauge câteva sute de mii celor un milion de euro şi să construiască un bloc cu 500-600 de euro metru pătrat.

Liberalii vor avea şi ei obiecţii. "Vom cere explicaţii executivului primăriei. Suntem de acord cu reabilitarea sălii, dar nu la preţul acesta", explică şeful grupului de consilieri generali ai Partidului Naţional Liberal. În replică, primarul general susţine că valoarea din studiul de fezabilitate nu este cea finală. "Acesta este un preţ acoperitor şi maximal. La licitaţie vom afla valoarea corectă, care va fi confidenţială şi posibil mai mică decât cea estimată în studiul de fezabilitate", explică Videanu.

>> Acesta este un preţ acoperitor şi maximal. La licitaţie vom afla valoarea corectă, care va fi confidenţială şi posibil mai mică decât cea estimată în studiul de fezabilitate.
Adriean Videanu
primar general

Construcţia din temelie a cinci vile
dintr-un cartier rezidenţial din apropierea Capitalei este estimată la un milion de euro, atât cât ar putea costa reabilitarea sălii de şedinţe a Consiliului General din Capitală

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite