Said Baaklini, fraudă de 20.000.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Libanezul, acuzat de spălare de bani şi evaziune fiscală, a fost dus ieri la sediul DIICOT, iar firmele şi casele sale au fost percheziţionate timp de mai multe ore de către anchetatori. Omul de afaceri libanez Said Baaklini, trimis în judecată în dosarul UCM Reşiţa, este cercetat de procurorii DIICOT în dosarul falimentării distribuitorului de presă Rodipet.

Libanezul este acuzat de spălare de bani şi evaziune fiscală, după ce a făcut mai multe tranzacţii financiare suspecte între firma pe care o administrează, Libarom Agri, şi societăţi controlate, prin interpuşi, de către membrii clanului Awdi - foştii acţionari ai Rodipet. În urma tranzacţiilor, prejudiciul adus statului, prin neplata taxelor şi expatrierea unor sume de bani, este de aproximativ 20 de milioane de euro. Procurorii DIICOT au percheziţionat ieri şi au ridicat saci de documente de la nouă sedii şi puncte de lucru ale Libarom Agri şi de la şapte locuinţe din Snagov şi Bucureşti.

Mai mulţi membri ai familiei Awdi - Hassan, Awdi, Hussein Ali, foşti directori şi angajaţi din subordinea acestora sunt cercetaţi pentru falimentarea societăţii  „Rodipet", prejudiciul fiind de 35,5 milione de euro. Ţeapa a fost dată în perioada post-privatizare a societăţii, între anii 2004-2009, prin încheierea de către Rodipet a mai multor contracte de împrumut, consultanţă, reprezentare, vânzare, prestări servicii defavorabile societăţii. Potrivit DIICOT, familia Awdi „a dus o politică de falimentare a Rodipet profitând de inexistenţa controlului post-privatizare al AVAS, de inexistenţa controalelor vizând respectarea regulilor financiare din partea ANAF". Procurorii au constatat, în 2009, că şi activele Rodipet au fost înstrăinate către societăţile controlate de familia Awdi, iar compania a acumulat datorii de milioane de euro. Mai multe documente ale societăţii au fost distruse, printre care Registrul Acţionarilor, acesta fiind considerat ca pierdut.

Internet-café-ul de 5.000.000 de euro

Percheziţiile de ieri au survenit după ce ziarul „Adevărul" a dezvăluit în exclusivitate, în urmă cu două luni, cum au reuşit Said Baaklini şi partenerul Hassan Awdi să spele zeci de milioane de euro într-un depozit de la marginea Capitalei. La aceeaşi adresă de pe Şoseaua de Centură îşi  aveau sediile zeci de firme - fantomă care bântuiau de ani întregi economia naţională. Aici se spălau bani prin intermediul unor tranzacţii fictive între societăţile lui Baaklini şi ale proprietarului Rodipet, Hassan Awdi. Cel mai relevant caz descoperit era al unui internet-café inexistent, aparţinând lui Awdi, care fusese vândut către Baaklini cu 23 de milioane de lei (5,6 milioane de euro).

Tranzacţia era cu atât mai bizară cu cât acelaşi internet-café figura în bilanţurile contabile cu o datorie de 6,6 milioane de euro şi o cifră de afaceri de doar 35 de lei. Contactat la acea vreme de reporterii „Adevărul", noul administrator al afacerilor lui Awdi, Mokdad Bilal, a închis telefonul brusc: „Nu ştiu chestia asta, că s-au spălat bani, îmi pare rău, nu pot să vorbesc". Ca şi în cazul internet-café-ului, Said Baaklini folosea în firmele sale deseori oameni-paravan cum era un anume Mohammad Sharif, un libanez care apare şi în dosarul returnărilor ilegale de TVA. Sharif mai era administrator la o societate şi a declarat la ultimul bilanţ o cifră de afaceri de 127 de milioane de euro în condiţiile în care nu are niciun angajat.

Trimis în judecată în alt dosar

Said Baaklini (foto) a  fost trimis în judecată, în dosarul UCM Reşiţa, după cea cerut Ministerului de Finanţe 60 de milioane de euro, restituirea TVA-ului pentru exportul a patru motoare uzate supraevaluate la 250 de milioane de euro. Procurorii au descoperit atunci „existenţa unei reţele de criminalitate organizată".

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite