„Şahul ar trebui introdus în şcoli!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul campion european în 2005, Dieter Nisipeanu, spune că sportul minţii” ar trebui să facă parte în viitor din programa şcolară. Cel mai bun şahist român al ultimului deceniu consideră că sportul minţii ar trebui privit cu mult mai mare interes de autorităţi.

„Adevărul Sporturi“: Ai reluat pregătirile pentru sezonul acesta?

Dieter Nisipeanu: Da, de Sărbători nu am făcut şah deloc, dar acum am început antrenamentele la intensitate maximă. O vacanţă te poate ajuta în principiu, dar depinde mult şi ce faci în acea pauză de şah. Dacă ai un program extrasportiv foarte încărcat, nu prea te ajută pauzele dese.

Ce obiective ai în 2009?

În primul rând trebuie să joc mai bine şi mai inspirat ca anul trecut, fiindcă altfel nici nu se pune problema de obiective. Sper totuşi să fac un rezultat bun la Europenele din martie şi să prind forma maximă la Cupa Mondială din toamnă.

Cum vezi viitorul şahului românesc?

Remarc că în ultimii doi ani a avut loc o îmbunătăţire a situaţiei generale, dar mai ales la juniori, acolo unde avem mulţi antrenori tineri şi competenţi.

Din păcate însă, pentru marea performanţă, încă ducem lipsă de antrenori şi probabil trebuie să ne bazăm în continuare pe aducerea unor antrenori străini (ruşi) sau pe colaborări individuale cu jucători de top mondial.

Eu personal am astfel de colaborări, însă toate au fost obţinute individual. Cred că un mare pas înainte ar fi angajarea unor antrenori de renume, măcar pentru loturile naţionale.

Ce impact crezi că poate avea şahul asupra tinerilor?

Introducea şahului în programa şcolară ar fi benifică din toate punctele de vedere. Şahul dezvoltă gândirea logică pentru copii, iar pentru antrenorii de şah ar creşte aria de selecţie a adevăratelor talente. Ca o paranteză, în Rusia există specializare pe şah în cadrul universităţii de sport.

Crezi că în România se mai poate organiza în curând un meci-show în genul celui din  2006 dintre tine şi campionul mondial Veselin Topalov?

Da, chiar şi un superturneu cu şase oameni, după modelul Sofia, pare posibil într-un viitor apropiat. Totul depinde de ce fel de sponsori sunt interesaţi de aşa ceva. Un meci este mai uşor de organizat şi poate conţine şi partide de şah rapid, care fac deliciul publicului.

Ştiu că şahul îţi ocupă mare parte din timp. Ce hobby-uri mai ai însă?

În afara cupelor de la turneele de şah nu colecţionez nimic (râde ). În timpul liber mai joc tenis de câmp şi sunt foarte pasionat de snooker. Mă mai relaxează să ascult muzică de calitate şi să merg la pescuit în vacanţe.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite