Saddam Hussein, gata sa se sacrifice pentru "cauza araba"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul lider irakian este pregatit sa se sacrifice pentru a apara cauza nationalismului arab si a pune capat ocupatiei straine a "pamantului sau natal". Acestea sunt cateva dintre afirmatiile

Fostul lider irakian este pregatit sa se sacrifice pentru a apara cauza nationalismului arab si a pune capat ocupatiei straine a "pamantului sau natal". Acestea sunt cateva dintre afirmatiile continute intr-o scrisoare pe care Saddam Hussein i-a trimis-o, duminica, unui prieten iordanian, prin intermediul Comitetului international al Crucii Rosii. Agentia Reuters, care a dat-o publicitatii, a intrat in posesia unei copii a misivei, al carei destinatar a cerut insa anonimatul. "Mi-as sacrifica sufletul si chiar viata pentru cauza araba si pentru eliberarea pamantului nostru natal de sub ocupatia straina", scrie Saddam in scrisoarea de o pagina, nedatata, transmisa din inchisoare. Desi numeroase pasaje au fost cenzurate de armata americana, sub paza careia se afla fostul lider, ea a fost preluata de doua ziare iordaniene si citata, ieri, de canalul de televiziune CNN. "Viata n-are nici un sens daca nu acordam atentie credintei, dragostei si mostenirii istorice a natiei noastre", mai scrie Saddam Hussein, care s-a aflat si in fruntea partidului laic Baas, pana la rasturnarea sa de la putere, in aprilie 2003. Si isi indeamna prietenul: "Frate, iubeste-ti poporul, iubeste Palestina, iubeste-ti natiunea, traiasca Palestina". Noul stil al lui Saddam, nespecific unui laic, este explicat de avocatii lui, care afirma ca fostul presedinte irakian isi consacra aproape tot timpul citirii Coranului, devenind un musulman pios. Oricum, misiva lui Saddam i-a alertat pe analisti, acestia sustinand ca numerosi arabi vad in fostul lider un simbol al mandriei si rezistentei fata de Statele Unite.
Negocierile asupra Constitutiei irakiene s-au impotmolit
Negocierile ultimei sanse, asa cum au fost ele numite de presa, asupra versiunii preliminare a Constitutiei irakiene au reinceput ieri dimineata la Bagdad. In principiu, acestea ar trebui sa se incheie, pana la sfarsitul zilei, cu un acord. In caz contrar, exista doua posibilitati, fie amanarea cu inca o saptamana a datei-limita, fie dizolvarea Adunarii nationale si convocarea de noi alegeri legislative. Data-limita fusese initial fixata pentru 15 august, dar, din cauza neintelegerilor dintre diferitele factiuni religioase si etnice, negociatorii au mai primit un respiro de o saptamana. Exista mai multe probleme in litigiu, intre care gradul de federalism, repartizarea resurselor petroliere, raporturile de putere intre provincii si locul Islamului in ierarhia acesteia. Kurzii, de pilda, sunt adeptii unui stat federalist si laic, idee respinsa de siitii majoritari si dornici, mai ales partizanii imamului radical Moktada Sadr, sa impuna Islamul drept "sursa principala" de drept. In timp ce sunniti minoritari, populatie concentrata cu precadere in regiunile lipsite de petrol din centrul Irakului, acuza faptul ca reprezentantii primelor doua comunitati negociaza Constitutia la indicatiile echipei ambasadorului SUA la Bagdad. Admitand ca negociatorii vor ajunge pana la urma la consens, iar proiectul noii Constitutii va vedea lumina zilei in urmatoarele saptamani, documentul va fi adoptat prin referendum, prevazut deocamdata sa se desfasoare la 15 octombrie.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite