Saddam mănâncă Burger King, în aşteptarea execuţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de irakieni se bat să-l spânzure pe fostul dictator

persoane aplică pentru postul de călău, în timp ce partidul Bass, al fostului dictator, şi rezistenţa irakiană au anunţat că sunt decişi să riposteze prin toate mijloacele şi peste tot în lume împotriva intereselor americane.
Fostul dictator îşi petrece ultimele zile din viaţă înainte de executarea sentinţei capitale mâncând Burger King şi cartofi prăjiţi în celula sa din vestita închisoare Abu Ghraib, scrie "The Daily Mirror".
Un fost consilier militar al lui Saddam a precizat că fostul dictator va alege să mănânce alimente de tip occidental înainte de a fi executat.
Între timp, sute de cetăţeni irakieni aplică pentru postul de călău, care nu există oficial în această ţară. Candidaţii sunt reprezentanţi ai celor trei mari confesiuni ale ţării şi provin din toate straturile sociale, de la oficiali de rang înalt din cadrul guvernului până la oameni simpli.
Călăul va rămâne anonim deoarece execuţia lui Saddam ar putea genera tensiuni într-o ţară în care violenţele interconfesionale provoacă zilnic victime.
Fostul dictator se vrea "martir"
Într-o scrisoare adresată "poporului irakian", Saddam afirmă că se va duce la spânzurătoare ca un "martir". "Mă sacrific, şi dacă Dumnezeu vrea acest lucru, mă va aşeza în rândul martirilor şi al oamenilor adevăraţi", scrie acesta.
Curtea de apel de la Bagdad a confirmat marţi pedeapsa capitală împotriva lui Saddam Hussein şi a indicat că punerea în aplicare a acesteia va avea loc în termen de 30 de zile, în orice moment.
Ar fi putut scăpa de execuţie dacă ar fi avut 70 de ani
Saddam Hussein ar fi putut scăpa de execuţie dacă sentinţa ar fi fost dată de instanţele de la Bagdad după data de 28 aprilie anul viitor.
Conform legilor irakiene, un cetăţean poate scăpa de execuţie dacă are mai mult de 70 de ani. Or, Saddam ar fi împlinit 70 de ani pe 28 aprilie anul viitor, fiind născut la această dată în 1937.

Vaticanul: O crimă nu poate fi compensată prin altă crimă
UE şi ONU se opun executării fostului dictator. Londra a anunţat că execuţia este "o problemă a irakienilor", dar a adăugat că se opune în continuare pedepsei capitale. Organizaţiile internaţionale de apărare a drepturilor omului, Amnesty International şi Human Wrights Group, au anunţat că se opun executării fostului dictator irakian. India a cerut clemenţă. Cardinalul Renato Raffaele Martino, preşedintele Consiliului pontifical pentru Justiţie şi pace, a declarat că executarea fostului preşedinte irakian ar însemna "ca o crimă să fie compensată printr-o altă crimă".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite