Sabrina Harman, condamnata la sase luni de puscarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ieri, americanca Sabrina Harman, 27 de ani, gardiana la inchisoarea Abu Ghraib din Bagdad, a fost degradata si condamnata la sase luni de detentie pentru maltratarea detinutilor din respectiva

Ieri, americanca Sabrina Harman, 27 de ani, gardiana la inchisoarea Abu Ghraib din Bagdad, a fost degradata si condamnata la sase luni de detentie pentru maltratarea detinutilor din respectiva puscarie. Sentinta a fost pronuntata de Curtea Martiala din Fort Hood, statul american Texas, ea fiind gasita vinovata de sase din cele sapte capete de acuzare ce i s-au adus. Evident, Sabrina a pledat nevinovata, desi risca o pedeapsa maxima de cinci ani si jumatate. Originara din Lorton (Virginia) si fosta sefa a unei pizzerii, ea este a doua persoana judecata in acest scandal, in care a pozat zambind alaturi de detinutii goi ori obligati sa se masturbeze in public. Tot Sabrina si caporalul Charles Graner, judecat in ianuarie, si condamnat la zece ani inchisoare, fiind considerat principalul responsabil pentru abuzurile de la Abu Ghraib, s-au fotografiat in fata unei piramide umane de detinuti goi. Ea a mai fost pozata si cand a legat fire electrice la degetele unui detinut, dupa care l-a avertizat ca se va electrocuta daca va cadea de pe cutia pe care era urcat. Sunt unele dintre fotografiile care, devenite publice in primavara lui 2004, au declansat celebrul scandal al abuzurilor de la Abu Ghraib, socand o lume intreaga si provocand mari dureri de cap Administratiei Bush. Aceeasi Sabrina, angajata a politiei militare, era acuzata si ca a scris cuvantul "violator" ("rapeist", si nu "rapist" in engleza, cu o greseala evidenta de ortografie) pe corpul unui detinut. In acelasi scandal, alti cinci soldati americani au fost condamnati la pedepse mergand pana la cinci ani inchisoare, in vreme ce Lyndie England, alta americanca de la Abu Ghraib, a pledat "vinovata" la procesul desfasurat tot la Fort Hood. De data asta este vorba de un soldat de prima clasa, ea riscand peste 16 ani de inchisoare. Este femeia pozata tinand in lesa un detinut gol, iar sedinta foto a fost organizata de amintitul caporal Graner, care comanda unitatea de politie militara a inchisorii. De altfel, in octombrie, ea a nascut un copil facut cu caporalul.
Speranta pentru ostaticul australian
In ce priveste situatia propriu-zisa din Irak, unde violentele nu se mai sfarsesc, ieri a fost ucis gen. Ibrahim Hamas, responsabil cu anchetele in Ministerul de Interne, el fiind impuscat chiar in fata locuintei sale din sudul Bagdadului. N-au lipsit atentatele sinucigase cu noi victime si raniti. In paralel, apare un licar de speranta pentru ostaticul australian Douglas Wood, 63 de ani, rapit la 1 mai. Muftiul Australiei, seicul Taj Eldin Al-Hilali, sustine ca i-a telefonat un reprezentant al rapitorilor, care i-a spus ca lui Wood i s-ar putea da drumul in urmatoarele 24 de ore.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite