Sabina Petre a jonglat fara concurs sute de milioane de euro din abonamentele TVR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sabina Petre, directorul economic al Televiziunii Romane, s-a parasutat acum sapte ani, fara concurs, in aceasta functie. In ianuarie 1998, Televiziunea a scos la concurs postul de "director

Sabina Petre, directorul economic al Televiziunii Romane, s-a parasutat acum sapte ani, fara concurs, in aceasta functie. In ianuarie 1998, Televiziunea a scos la concurs postul de "director financiar economic", pentru care a candidat si Sabina Petre. Candidatii au fost chemati cu cateva zile inainte, pentru o testare psihologica supervizata de firma Coopers& Lybrand, autoritate cu o vasta experienta in domeniul managementului de resurse umane. Impreuna cu Sabina Petre au mai trecut testul inca patru persoane, toti urmand sa participe la examenul propriu-zis. Numai ca examenul final nu a mai avut loc nici pana in ziua de astazi, doamna Petre fiind declarata castigatoare din oficiu. Faptul ca societatea Coopers&Lybrand fusese bagata in schema inainte de concursul efectiv a fost acoperirea perfecta pentru manevra numirii in functie. Un banal test psihologic a trecut astfel drept examenul mult mediatizat.
Numirea directoarei, printr-o suita de abuzuri
Sirul abuzurilor prin care a fost promovata Sabina Petre nu s-a oprit insa aici. Doua luni mai tarziu, pe 27 martie 1998, directorul general al TVR de la acea vreme, Stere Gulea, semneaza o hotarare interna prin care infiinteaza postul de "director general adjunct economic". A fost o masura cu dedicatie pentru Sabina Petre, despre care in toata Televiziunea se vorbea ca ar fi ruda cu Zoe Petre, fost consilier prezidential pe vremea lui Emil Constantinescu. Fara vreun concurs si contrar legii, Sabina Petre devine astfel unul dintre directorii adjuncti ai Televiziunii. Decizia lui Gulea era ilegala intrucat doar Consiliul de Administratie al SRTV avea competenta de a modifica organigrama institutiei. Mai mult, anuntul din mass- media facea vorbire despre un post de "director financiar economic" si nicidecum pentru cel de "director general adjunct economic". Surse din televiziune sustin ca Sabina Petre nu avea nici pregatirea necesara pentru o asemenea functie. Ea nu cunostea nici o limba straina, nu avea cunostinte in domeniul calculatoarelor si lucrase pana atunci in domeniul contabilitatii agrare. Cu toate acestea, din 1998 si pana astazi, directoarea a fost cea care a decis cum se cheltuiesc sutele de milioane de euro incasati de TVR din abonamente. De la data in care a ajuns director adjunct si pana in prezent, Sabina Petre s-a bucurat de inamovibilitate mai ceva ca judecatorii. Fiecare director general al Televiziunii a incercat sa o schimbe, insa nu a avut succes. La sfarsitul lui 1998, pe vremea cand TVR era condusa de Cristian Hadji-Culea, s-a pus problema ca toate posturile din Consiliul Director al Televiziunii Publice sa fie scoase la concurs. Asa s-a si intamplat, exceptie fiind cazul Sabinei Petre. Nici in mandatul lui Valentin Nicolau, directoarea economica nu a mai dat vreo testare pentru a-si demonstra calitatile profesionale. Explicatia o are insa chiar directoarea Petre: "Dovada profesionalismului meu am dat-o o data. Ulterior, rezultatele economice pozitive ale TVR au fost examenul meu". Femeia "uita" insa un lucru: profitul cu pricina a fost facut pe spatele milioanelor de platitori de abonamente, obligati lunar sa vireze bani in conturile TVR.
Avere de nabab, declarata in bataie de joc
Statutul pe care il are in Televiziune a obligat-o pe Sabina Petre sa-si declare oficial averea, care apare si pe site-ul oficial al TVR. In prima declaratie, din mai 2003, directoarea s-a trecut proprietara mai multor terenuri agricole si intravilane, pe care le-a incadrat la capitolul "mostenire sot". Urmeaza apoi un apartament si doua case despre care nu se dau detalii. Exista si o anexa la declaratia din 2003, in care Sabina Petre precizeaza ca are circa 28.000 de euro in conturi, dar se justifica spunand "o participare insemnata din punct de vedere financiar o au cumnata si fiica noastra, ambele cetateni americani". Doi ani mai tarziu, aceeasi directoare a fost obligata sa isi rescrie declaratia de avere, care arata cu totul altfel. Terenurile de mai sus nu mai sunt trecute ca mostenire, ci dobandite prin cumparare, iar averea din banci se ridica la 70.000 de euro si 10.000 de dolari. Mai mult, Sabina Petre precizeaza ca, in acest interval, i-a acordat fiicei sale un imprumut de 14.000 de euro. Este vorba de aceeasi fiica despre care se spunea ca, in calitate de cetatean american, castiga suficient de bine cat sa isi ajute parintii. Puse cap la cap, cele doua declaratii de avere arata ca averea directorului economic de la TVR a crescut in doi ani cu aproape 70.000 de euro. La randul sau, Sabina Petre are o explicatie si pentru inadvertentele din cele doua declaratii. Ea sustine ca terenurile trecute initial ca mostenire de la sot au fost de fapt cumparate, insa ulterior publicarii primei declaratii. Diferenta imensa de bani este pusa pe seama salariului din TVR si a colaborarilor cu diferite institutii. Cat priveste simulacrul de concurs prin care a intrat in Televiziune, doamna Petre merge pe ideea ca "nu era treaba mea sa verific criteriile de selectie. Oricum, eu nu am tinut mortis sa ajung in aceasta functie".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite