VIDEO S. O. Vîntu despre relaţia cu Mircea Geoană: „El - preşedintele Senatului, eu - arestatul de serviciu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sorin Ovidiu Vîntu susţine, în interviul acordat ziarului "Adevărul", că nu vizita pe care i-a făcut-o Mircea Geoană în decembrie 2009 l-a scos pe fostul preşedinte al PSD de pe scena politică, ci reacţia acestuia când a fost atacat de Traian Băsescu în dezbaterea dinaintea alegerilor.

Sorin Ovidiu Vîntu spune că nu s-a mai întâlnit cu Geoană de la vizita acestuia din decembrie 2009 şi nu a vrut să dezvăluie când a vorbit ultima dată cu preşedintele Traian Băsescu.

„Adevărul": În ce relaţii mai sunteţi cu domnul ­Geoană?

Sorin Ovidiu Vîntu: De niciun fel. Domnia sa a rămas preşedintele Senatului, iar eu urmărit penal şi arestatul de serviciu.

A mai fost pe la dumneavoastră de când cu episodul...?

Se pare că şedinţa de relaxare din noaptea cu pricina i-a fost de ajuns.

S-a relaxat îndeajuns?

(Râde) Se pare că da.

Eraţi conştient că acest episod îl va scoate de pe scena politică?

Nici pomeneală, domnişoară. A ştiut Băsescu să atace şi sărmanul Geoană n-a ştiut să pareze.

Povestiţi-ne cum a fost.

E istorie de-acuma, domnişoară...

image

Foto: Sorin Ovidiu Vîntu, „înconjurat“ de echipa „Adevărul“



În acest moment, Vîntu ne ­cere să oprim camerele video. Eram sigure că ne va oferi o informaţie off the record. „Marş!", a strigat el dintr-odată, pentru a alunga unul dintre câinii săi care a intrat în cameră. Nimeni, în afară de el, nu îl observase. Până ne-am dezmeticit, câinele părăsise deja încăperea. Parcă din solidaritate, singurul câine de rasă al lui Vîntu, care a stat lângă el tot timpul interviului, a început să latre. Vîntu l-a liniştit ­însă cu o mângâiere şi interviul a continuat.

Când v-aţi întâlnit cu ­Geoană, ştiaţi că era urmărit de paparazzi?

Dar cum să nu ştiu? Evident că ştiam amândoi că era supravegheat, urmărit...

Şi totuşi aţi făcut-o!

Am făcut ce? Domnişoară, după doi ani de la alegeri, v-aţi calmat, da? Poate un om politic să viziteze un om de afaceri? Poate?

Da.

Sigur?

Da.

Şi atunci de ce puneţi întrebarea asta cu obstinaţie? Era un lucru normal, domnişoară. Eram vizitat de foarte mulţi oameni de afaceri, de foarte mulţi oameni politici. E o relaţie normală.

Cu o zi înaintea vizitei,Vîntu îl sună pe Cozmin Guşă, pe atunci consilier de campanie al lui Mircea Geoană. „L-am sunat şi pe Mircea în seara asta, mă întâlnesc mâine cu el şi public, public, f... în gură să-i f....", îi spune Vîntu lui Guşă, potrivit unei stenograme din dosarul în care a fost acuzat de favorizarea lui Nicolae Popa, fostul director al firmei care a administrat FNI.

Dar despre ce aţi discutat cu Geoană?

Domnişoară, a trecut atât de mult timp... Am uitat, sincer.

Sorin Ovidiu Vîntu, „înconjurat“ de echipa „Adevărul“

Foto: Vîntu îşi mângâie câinele, Dambla

Nu a fost o vizită obişnuită... A doua zi era marea dezbatere, peste câteva zile erau alegerile...

Sincer să fiu, reacţia domnului Geoană la atacul domnului Băsescu a fost o reacţie de natură să ducă la pierderea alegerilor. Îmi pare rău să recunosc că am făcut parte din acest joc.

Deci, până la urmă, ieşirea lui Geoană de pe scena politică a fost generată de reacţia sa nepotrivită?

A, nu, din cauza asta a pierdut câteva procente. Au fost făcute foarte multe greşeli de-a lungul campaniei electorale.

A fost aceasta cea mai mare greşeală?

Nu. Neorganizarea filialelor PSD din Transilvania a fost o maaare greşeală. Vizita la Moscova, neanunţată, a domnului Geoană a fost o mare greşeală care a dus la acordarea unui sprijin substanţial din partea americanilor pentru domnul Băsescu. Deci au fost greşeli strategice şi tactice mult mai importante decât asta. Dar şi asta a fost o greşeală. Repet: nu vizita, ci reacţia la atacul lui Băsescu.

Aţi ştiut atunci, după toate aceste greşeli, că nu va câştiga alegerile?

Nu. A şi câştigat alegerile. Institutele de sondare a opiniei publice au dat rezultate corecte. Asta este funcţia unui ­exit-poll, să-ţi arate rezultatele. Rezultatul a fost corect. Ce s-a întâmplat după aceea întrebaţi-l pe domnul Marius Opriş de la STS, pe domnul Coldea, pe domnul Pahonţu, întrebaţi-i pe dumnealor ce s-a întâmplat după aceea, de domnul Băsescu a câştigat la 60.000 de voturi. Pe domnul Baconschi...

Marius Opriş este şeful Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Florian Coldea este ­prim-adjunct al directorului Serviciului Român de Informaţii, Lucian Pahonţu este şeful Serviciului de Protecţie şi Pază, iar Teodor Baconschi este actualul ministru de Externe.

Au fost furate alegerile?

Eu nu pot face afirmaţii atât de grave fără dovezi. Eu îmi pot pune doar întrebări, domnişoară.

Vîntu îl potoleşte din lătrat pe câinele său, Dambla

Foto: În timpul interviului, Dambla doarme la picioarele stăpânului său



Deci credeţi în sondaje.

Evident, cum dracu'. Sunt făcute de profesionişti, domnişoară. Un sondaj de opinie, mai ales un exit-poll, nu se poate întâmpla să dea o asemenea eroare. Exclus! Mai ales că trei institute solide, cu profesionişti mari, au dat un rezultat corect. Acelaşi re-
zultat.

În aceleaşi stenograme, se arată că, înainte de rezultatul final al alegerilor prezidenţiale din 2009, când se numărau voturile, Vîntu îl sună pe Dan Radu Ruşanu, senator PNL, pentru a-şi „împărţi" ministerele. „Îmi dai mie Ministerul de Finanţe sau ţi-l iei tu? Apărarea o iei tu sau o iau eu?", îl întrebă Vîntu. „Eu aş vrea la Apărare, pe cuvântul meu", răspunde Ruşanu. Vîntu îi spune apoi: „Auzi, eu am glumit, nu vreau absolut nimic. Da, tati, aţi câştigat".

Când aţi vorbit ultima dată cu Traian Băsescu?

(Lungă tăcere) Voi da răspuns la această întrebare cu altă ocazie.

Dar în ce relaţii sunteţi?

(Râde foarte tare)

Ultima discuţie a fost rece sau...?

Dacă am spus că voi da răspuns la această întrebare cu o altă ocazie, hai să trecem.

În timpul interviului, Dambla doarme la picioarele stăpânului său

Foto: Fostul mogul media, pe camera video a „Adevărului“



Credeţi că trebuie schimbat actualul Guvern?

Trebuie schimbată întreaga clasă politică românească.

În acest moment aveţi încredere într-un personaj politic din România pe care l-aţi vota?

În absolut niciunul.

Şi atunci ce-ar trebui să facem până la alegeri?

Să vă găsiţi un lider charismatic care să răstoarne actuala clasă politică, actualul sistem politic şi care să impună în România o revoluţie morală în primul rând.

Vedeţi un astfel de lider?

Pe mine, domnişoară, nu mă mai preocupă.

Fostul mogul media, pe camera video a „Adevărului“

Veţi merge la vot?

Nu.

Aţi fost în 2009?

Da.

Şi cu cine aţi votat?

Evident, cu Geoană. (Râde)

Cum va arăta scena politică peste câţiva ani?

Dacă nu apare o forţă politică novatoare, alcătuită din tineri studenţi, fără căpătâi, fără muncă, fără speranţă, fără viitor, dacă nu-i veţi mătura pe ăştia să vă aşezaţi voi, să construiţi această ţară, va arăta la fel de rahat cum arată azi.

sorin ovidiu vantu

"Băsescu şi Boc pot fi duşmani de moarte sau să-şi ia limbile în gură, dracu' ştie!''

Dacă vin aceşti tineri de care ne vorbiţi, veţi merge la vot?

(Cu sete) Da! Dacă apare un tânăr în care să cred, să văd că el chiar crede, chiar crede în ceea ce spune şi ceea ce face, îl voi susţine cu toată fiinţa mea. Măturaţi-i ­pe-ăştia! Pe toţi!

Cum sunt acum tinerii din România?

Vai de capul vostru! Amărâţi, drogaţi, inculţi, fără vână, fără vlagă, fără viitor.


„În campanie o să se fure şi o să se bage în puşcărie"

Cum o să arate campania electorală?

Groaznic!

O să mai cadă capete?

Păi ce ştiu să facă? Să fure şi să-şi bage adversarii în puşcărie. Asta e tot ce ştiu să facă.

Coalizarea aceasta, numită USL, a liberalilor cu cei de stânga, este o soluţie?

Din punct de vedere politic, apariţia acestui bloc în momentul în care a apărut a fost o prostie. Şi se pare că aşa o să şi rămână. Aici a avut dreptate proprietarul dumneavoastră: dacă amesteci apa cu uleiul ies clăbuci. A avut perfectă dreptate, prima dată când l-am apreciat şi aplaudat şi eu pe Dinu Patriciu. Nu s-a făcut atunci când trebuia. În opinia mea este o variantă politică perdantă, dar nu am nicio părere de rău. V-am spus: dispreţuiesc clasa politică în totalitate. Nu cred că, dacă l-aş schimba pe Băsescu cu Ponta, aş face o alegere mai bună. N-am trecut de partea lui Băsescu, îl dispreţuiesc cu sinceritate, dar nu am niciun pic de respect pentru partea cealaltă. Deci capul lor de pereţi!, cu alte cuvinte.

Cine va câştiga alegerile?

Dracu' ştie! Şi, sincer să fiu, nu mă interesează. V-am spus, simt nevoia apariţiei unui val politic nou, făcut din tineri. Nu că voi aţi fi mai deştepţi, dar măcar sunteţi mai sufletişti.

Credeţi că va exista o remaniere guvernamentală în acest an? Va pleca Boc de la Palatul Victoria?

Domnişoară, sincer, chiar credeţi că va conta acest lucru? Evident că nu va intra Băsescu în alegeri cu Boc ca premier. E normal să-l schimbe. Probabil că va încerca un guvern de uniune naţională. Va încerca să rupă hălci din PSD, hălci din PNL şi să creeze impresia unui guvern de uniune naţională. Ei, şi?

Cum caracterizaţi relaţia dintre preşedintele Băsescu şi premierul Boc?

Nu dorm cu cei doi în pat. Habar nu am ce relaţii au.

Din ceea ce se vede la televizor.

Păi la televizor nu văd nimic. Cine mai crede în minciunile celor doi? Pot fi duşmani de moarte sau să-şi ia limbile în gură, dracu' ştie!

O să rămână Boc la şefia partidului?

Păi dacă îi iei funcţia de prim-ministru, trebuie să-i lase un ciolănaş să roadă şi piticul ăla, ce dracu'!

În martie 2010, Vîntu îi spunea lui Sergiu Toader, fostul manager al Realităţii TV, potrivit stenogramelor: „Te rog să mă crezi că mie mititelul Boc mi-e simpatic. Ai cuvântul meu de onoare, e un tiripici simpatic. Mă amuză dorinţa lui de a arăta că se bate pe burtă cu oamenii, că a făcut la viaţa lui de toate...".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite