SUETA LA O CAFEA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Carmen Serban contra Minodora Infruntarea manelistelor Ce zice Carmen Serban - Cine este regina manelelor din Romania? - Cornelia Catanga. - Care sunt atuurile tale, cu care ti-ai cucerit

Carmen Serban contra Minodora
Infruntarea manelistelor
Ce zice Carmen Serban
- Cine este regina manelelor din Romania?
- Cornelia Catanga.
- Care sunt atuurile tale, cu care ti-ai cucerit fanii?
- Seriozitatea, sinceritatea si daruirea totala. Ma daruiesc total muzicii mele, cred ca asta e secretul succesului meu.
- Cu ce artista din strainatate te compari sau ti-ar placea sa semeni?
- Sa-ti spun mai bine cu cine m-au comparat ceilalti. Am fost in America si cand niste cunoscuti au vrut sa ma prezinte unor chinezi si sa le explice cat de celebra sunt eu in tara, au spus ca sunt Britney Spears a Romaniei. Mi s-a mai intamplat sa fiu comparata cu Britney ca si notorietate, cand mi s-a facut cunostinta cu directorul Sony Music.
- Care sunt sacrificiile pe care le-ai facut pentru meseria ta?
- Nu pot spune ca a fost usor, dar toate sacrificiile, dupa ani si ani, s-au transformat in mari satisfactii. Nu am avut niciodata timp sa merg in discoteci, sa ma distrez impreuna cu prietenii sau sa am o viata privata ca orice om. Am intarziat mult sa-mi fac o familie si sa am un copil. Ador copiii! Insa am ajuns mai sus decat mi-as fi imaginat vreodata, asa ca totul a meritat!
- Cand lucrezi la texte, pe cei pui accent, pe metafora, pe hiperbola?
- Incerc sa fiu cat mai apropiata si mai bine inteleasa de romani, asa ca de cele mai multe ori ma folosesc de proverbe, de "ziceri" traditionale pe care le includ in textele mele. Incerc sa nu folosesc foarte multe metafore, vreau sa las versurile cat mai naturale. Eu compun pentru oamenii din patura sociala medie. Cu toate ca exista oameni sus-pusi, care, desi au acasa colectii de muzica clasica, au si un CD cu muzica mea.
- Lumea artistica nu e intotdeauna corecta. Ti s-a intamplat ca propriile colege sa lanseze despre tine zvonuri neadevarate, in incercarea de a-ti lua locul?
- Da, mi s-a intamplat, in atatia ani de cariera... Insa eu nu aplec urechea la zvonuri. Dar ma deranjeaza atunci cand evenimentele pe care le fac eu sunt imitate de catre alti artisti, sau cand mi se fura melodii. De exemplu, piesa "Fratii si dusmanii" mi-a fost furata de catre o artista, care pe seama acestei melodii a devenit celebra. Si apoi se "lauda" ca ma uraste!
- Ce parere ai despre Minodora?
- Minodora are o voce placuta, dar cred ca ar evolua mai repede daca ar aborda un gen propriu. Nu este originala, atata tot. Insa eu ii doresc sa-i fie bine, la fel cum le doresc si celorlalti colegi ai mei. Indiferent de genul lor muzical.
Ce zice Minodora
- Cine este regina manelelor din Romania?
- Nu-mi place intrebarea si nu sunt de acord cu epitetele astea, nu sunt adepta lor, nu aloc aceste cuvinte niciunui solist din Romania. Sa faca fanii aprecieri, dupa parerea mea nu exista Minodora pe locul I sau III, Adrian pe primul loc, fiecare cantaret are locul lui. Pentru asta muncim.
- Care sunt atuurile tale, cu care ti-ai cucerit fanii?
- Faptul ca sunt serioasa si fac cu placere ceea ce fac. Nu poti minti, trebuie sa faci munca asta cu daruire. Dar iti trebuie si talent, daca n-ai dar de la Dumnezeu, mai bine lasa-te.
- Cu ce artista din strainatate te compari sau ti-ar placea sa semeni?
- Nu am un singur model, pentru a nu copia pe cineva 100%. Imi plac foarte multi colegi de-afara si incerc sa preiau de la ei cate ceva, dar nu copiez pe nimeni mot-a-mot. Am un stil propriu si o interpretare mai deosebita decat celelalte soliste. Urmaresc foarte multe concerte live, cu Whitney Houston, Mariah Carey, Celine Dion, muzica neagra, Beyonce (imi place mult cum arata). Invat uitandu-ma la DVD-uri, mai am mult de pus la punct, au aparut tehnici noi. Inainte repetam foarte mult, anul asta n-am mai avut timp, din cauza concertelor, si, in plus, m-am cam puturosit.
Cateodata merg pe principiul "La ce sa ma mai chinui, cand Minodora nu e apreciata in Romania, este considerata doar cantareata de manele?". Manelele nu sunt genul meu preferat, eu m-am lansat cu muzica pop, manelele le-am abordat doar pentru succes si bani.
- Care sunt sacrificiile pe care le-ai facut pentru meseria ta?
- Am facut un compromis, acceptand sa cant manele. Sa fim bine intelesi, nu-mi displac cele de bun gust. (Exista si cantece de doi lei, ca in orice gen). Dar nu este visul meu de artist sa cant manele, nu cred ca fac o muzica exceptionala. As fi vrut sa cant pop, soul, R&B. Nu mai pot sa scap de eticheta asta. Am incercat sa renunt la manele, nu sunt acceptata de fani. Cantam intr-un concert muzica spaniola, cand s-a auzit din public: "Mai baga-ne si noua o manea!"
Nu vreau sa pozez in victima - "Vai, saraca Minodora, ce sa se mai faca?" -, stiu ce potential vocal am. Apoi, din pop n-as castiga atat cat fac din manele. Problema este ca nu am nici o sansa sa particip la Eurovision, la Cerbul de Aur sau la Mamaia. Nici nu mi-ar face placere sa ajung acolo, fiindca din start intalnesc priviri ciudate. Nu am sansa sa cant la radio sau la MTV-ul romanesc. Am facut un clip, la un cover dupa Ofra Haza, am cheltuit pe el 100 de milioane. S-a difuzat o luna pe Atomic, apoi l-au intrerupt: "E Minodora, canta manele". Ofra Haza numai manele nu canta...
Voi sta 3 luni in America, vreau sa incerc sa razbesc acolo. Visul meu e sa ma difuzeze MTV-ul american si sa refuz posturile romanesti.
- Cand lucrezi la texte, pe cei pui accent, pe metafora, pe hiperbola?
- Pun accent pe textul direct, folosesc metafora mai rar. Aleg subiecte simple, ma intereseaza sa nu fie gresite gramatical. Ma inspir si din viata mea, si din viata, in general.
- Lumea artistica nu e intotdeauna corecta. Ti s-a intamplat ca propriile colege sa lanseze despre tine zvonuri neadevarate, in incercarea de a-ti lua locul?
- Nu prea isi permit, pentru ca stiu ca nu le-ar fi bine, dupa ce dau ochii cu mine. Nici pe mine nu ma intereseaza ce fac ceilalti. Sunt draguta cand cineva se poarta bine cu mine. Daca ma supara, raspund cu aceeasi moneda.
- Ce parere ai despre Carmen Serban?
- Eu pe Carmen nu o consider o rivala. Nu le consider rivale nici pe Monica Anghel, Andra sau Nico. Stiu ce am de facut si de ce sunt in stare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite