SUETA LA O CAFEA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dupa doua roluri premiate la Cannes, Alexandru Papadopol recunoaste: "Televiziunea m-a facut cunoscut ca actor" A jucat in doua productii de succes - "Marfa si banii" si "Occident". Talentul

Dupa doua roluri premiate la Cannes,
Alexandru Papadopol recunoaste: "Televiziunea m-a facut cunoscut ca actor"
A jucat in doua productii de succes - "Marfa si banii" si "Occident". Talentul actoricesc i-a fost rasplatit cu numeroase premii la festivaluri prestigioase, inclusiv la Cannes. Cu toate acestea, multora le-a devenit cunoscut odata cu aparitiile televizate de la postul Acasa si, mai nou, cu rolul jucat in prima telenovela romaneasca. Il vedeti in fiecare sambata si duminica, de la ora 18.00, la postul Acasa, in telenovela "Numai iubirea": Alexandru Papadopol.
- De unde ti-ai inceput cariera?
- M-am hotarat sa dau la Teatru destul de tarziu, adica pe la 19 ani. Studiam deja Dreptul - o facultate pe care am facut-o cu mare sila -, cand am intrat la ATF, abia la a patra incercare. Initial, am insistat din orgoliu. Mereu am crezut ca, in strafundul sufletului lor, toti oamenii isi doresc sa ajunga actori. Voiam sa-mi demonstrez ca eu chiar pot sa fac asta. Acum mi-e clar ca nu mai pot trai fara actorie, chiar daca nu e intotdeauna usor, mai ales la noi. Multi se lasa atunci cand isi dau seama ca actoria nu inseamna numai reflectoare, blituri si autografe. Primul rol important a venit odata cu terminarea anului I. Eram cu un coleg, Vasile Calofir (n. red. barmanul Ricky din telenovela "Numai iubirea"), care m-a sunat si mi-a zis de un casting la "Marfa si banii". Ne-am prezentat amandoi. A fost o chestie de noroc, fiindca printre actori nu prea exista asemenea amabilitati si dovezi de generozitate. Vasile a facut atunci un gest care mi-a schimbat fundamental destinul. Au urmat vreo doua luni de filmari si deplasari in niste conditii de productie foarte grele. Acolo m-am calit. Prin comparatie, orice as indura acum pe vreun platou de filmare, mi se pare boierie.
- Cand ai realizat ca facusesi o treaba buna in "Marfa si banii"?
- Prima oara cand am urcat pe o scena, la Festivalul DaKino, unde am si aflat ca o sa plec la Cannes cu filmul. Tin minte ca, de cum mi s-a spus, o luna numai despre asta am vorbit, numai la asta m-am gandit. Nu-mi venea sa cred, normal. Singurul meu stres era calatoria cu avionul. Tot de DaKino se mai leaga un moment fericit din viata mea. A venit cineva si mi-a spus ca m-a placut mult in film si ca e interesat de mine pentru un proiect al sau. Era Cristian Mungiu, regizorul filmului "Occident". Inainte sa plec la Cannes cu "Marfa si banii", m-a sunat sa dau proba. Cand am citit pentru prima oara scenariul, mi-am dorit mai presus de orice sa joc in film.
- Al doilea film din viata ta, si acesta prezent la Cannes...
- Da, si care a luat in total vreo 10 premii. Merit care apartine in primul rand regizorului. Cel mai mare noroc al unui actor este intalnirea si sansa de a lucra cu un regizor bun. Regizorul e sufletul unui film. Toti marii actori din lumea asta sunt facuti de regizori, dupa parerea mea. In ce ma priveste, am avut sansa sa lucrez cu doi dintre cei mai buni: Cristi Puiu si Cristi Mungiu. Sa dea Dumnezeu ca ei sa faca in continuare filme, ca cinematografia romaneasca o sa stea pe roze. Pe urma, mai conteaza si contextul in care joci. Una e sa joci intr-un film cu un scenariu si o regie bune, alta e sa joci intr-o pelicula de doi lei. Un film prost n-are cum sa puna in valoare un actor, oricat de talentat ar fi el.
- Cum a fost trecerea de la doua filme premiate la Cannes la o telenovela?
- Mai intai am inceput sa fac televiziune. Cand am terminat facultatea, am fost cautat de cei de la postul "Acasa", care mi-au propus minisitcom-ul "Doi plus doi", devenit mai apoi "Casatorie de proba". In ceea ce priveste "Numai iubirea", din punctul meu de vedere este un serial de televiziune, nu prea agreez termenul "telenovela". E un serial in care eu incerc sa-mi fac rolul cat mai bine si in care totul se face in regim de film. Nu e deloc o trecere diametral opusa.
- Povesteste-ne un pic despre rolul lui Dan, cel pe care il interpretezi.
- Joc rolul unui tanar de succes, caruia i-a murit sotia intr-un accident de masina, in timp ce el era la volan. Tanarul traieste de acum intr-o mare incurcatura psihica si nu-l mai intereseaza decat fiica lui. Povestea incepe de unde si el, si fiica par pregatiti sa inceapa o noua viata. Restul o sa vedeti.
- Scena sarutului cu Corina Danila a facut audienta-record, deci a fost preferata telespectatorilor. Si a voastra, a echipei?
- Si din punct de vedere actoricesc si din punct de vedere tehnic, aceste scene sunt foarte greu de realizat. Dar, intr-adevar, aceea a fost o scena frumoasa, iar episodul a fost foarte bine construit. Mi-a mai spus lume si pe strada ca s-a uitat cu maxim interes si ca am fost foarte credibili.
- Cat dureaza filmarea unei scene, daca doar videoclipul facut de Pepe (n. red. - Pepe semneaza melodia principala a telenovelei) a fost filmat in 86 de ore?
- Depinde. O scena poate dura si pana la o ora-doua. Un rol inseamna munca si repetitie la nesfarsit. La film se repeta mult mai mult decat la teatru. Am lucrat zile la rand pentru un singur detaliu mic. La actori, foarte rar se produce contopirea aceea perfecta. Filmarile se desfasoara la Buftea, cu cateva exceptii. Filmam de dimineata pana noaptea tarziu. E un proiect care imi ocupa tot timpul. Se filmeaza pe locatii, nu pe episoade. Se procedeaza in felul urmator: noi, actorii venim cu textele invatate, se face o repetitie si se mai face inca una tehnica, pentru camere si restul echipei. Dar cel mai greu pentru un actor nu e sa invete textul, cum cred multi, ci sa invete situatia, ca sa zic asa. Toata lumea ne intreaba cum de retinem noi atata? E simplu, mai ales dupa ce prinzi un pic de experienta. Eu, de pilda, citesc o data si l-am invatat deja.
- Te-ai uitat vreodata de la cap la coada la o telenovela?
- Nu, din lipsa de timp.
- Dar la "Numai iubirea" te uiti?
- Da, evident, in primul rand ca sa vad unde am gresit.
- Stii care va fi deznodamantul?
- Nu si nici nu vreau sa-l stiu. Traiesc totul odata cu personajul meu. Nu stiu nici cate episoade va avea.
- Ce onorariu ai primit pentru acest rol?
- Nu pot sa-ti spun, e confidential.
- Care dintre cele doua figuri/roluri - Ana (interpretat de Corina Danila) si Andreea (Oana Zavoranu) - se apropie mai mult de idealul feminin al lui Alexandru Papadopol ?
- Eu, Alexandru Papadopol, cred in dragoste si cred ca o relatie trebuie sa se bazeze pe iubire, nu pe bani sau alte interese.
- Ai prietena?
- Da.
- La ce rol visezi?
- E greu de spus. Am facut toate rolurile acelea apreciate, pomenite de tine, fara sa visez la ele. Pur si simplu au venit. Asa ca nu stiu daca trebuie sau e bine sa visez. Cred ca te blochezi in proiect daca faci asta. Am jucat nu numai niste partituri bine scrise, dar si diferite.
- Iti place sa fii in centrul atentiei?
- Normal ca imi place. Cui nu-i place? Eu am avut insa mult noroc. Cunosc o gramada de tineri talentati, dar carora nu le-a suras inca norocul. De multe ori, in viata, depindem exclusiv de noroc.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite