SUETA LA O CAFEA - Pana in 2018 vor disparea toate WC-urile din fundul curtii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sulfina Barbu a absolvit, in 1990, Universitatea Bucuresti, ajungand imediat sa conduca o echipa de masuratori geofizice in galerii de mina si hidrocentrale. in 1995 si-a dat demisia fiindca sefii ei

Sulfina Barbu a absolvit, in 1990, Universitatea Bucuresti, ajungand imediat sa conduca o echipa de masuratori geofizice in galerii de mina si hidrocentrale. in 1995 si-a dat demisia fiindca sefii ei nu acceptau sa lucreze cu PC-ul, ca sa nu creeze somaj. A lucrat in domeniul privat, a intrat in politica si din 2001 a condus Directia de Mediu din Primaria Municipiului Bucuresti. De o luna conduce Ministerul Mediului.
- Alianta are deja o realizare - mai multe femei in politica?
- Am intrat in politica in 1999, dupa ce am facut un curs la Consiliul Britanic. Ne intrebau acolo: "Vreti sa schimbati ceva in politica?" Da, cred ca era cazul sa se schimbe ceva. Am pornit de jos: membru, vicepresedinte la organizatia de femei si apoi presedinte. Cred ca femeile sunt un castig pentru politica romaneasca, dar ele trebuie sa munceasca mai mult ca sa se afirme. Daca nu te impui, ramai sa faci ceaiuri si cafele pentru colegii politicieni.
- Ce-ati cautat la Primarie?
- S-au cerut specialisti. Aveam un CV care demonstra ca sunt specialist in domeniu. Am dat concurs, am intrat, dupa care am fost socata de ceea ce am gasit acolo. Adica un birou "dotat" cu o masa si un scaun rupt. Nu exista biblioraft, nu existau dosare... A trebuit sa pornim de la zero. Nu va mai spun cat era salariul.
- A rezolvat problema dl. Tariceanu!
- Aceasta crestere de 25 la suta se aplica tuturor bugetarilor - peste 10.000 de angajati - nu doar demnitarilor. Sa nu uitam ca salariile bugetarilor n-au mai crescut de foarte mult timp.
- Numele influenteaza destinul?
- Cred ca da. Si numele meu de domnisoara a fost predestinat. Ma chema Sulfina Porfir. O asociere foarte interesanta: o piatra semipretioasa si o floare. Era un nume usor de retinut de catre profesori, asa ca nu puteam lipsi la nici un curs, de la nici un seminar. Parintii mei erau mai romantici, mai inclinati spre natura, si cred ca aceste lucruri mi s-au transmis, nu doar numele. Si, daca tot ati adus in discutie sulfina, sa stiti ca e o floare mai deosebita, are si calitati terapeutice. Hipertensivilor le este recomandata cate o ceasca de ceai de sulfina pe zi.
- Cui ridicati tensiunea?
- Vor avea probleme cei care incalca legislatia de mediu: amenzile au crescut si vor creste, pe masura ce ne apropiem de integrarea in UE. Sper sa incepem si noi integrarea, ca institutie: Garda de Mediu va fi adusa, din nou, in structura ministerului, iar controalele se vor inaspri. Alt aspect care trebuie lamurit tine de subiectul controlului. Publicul a fost lasat sa inteleaga faptul ca doar marii poluatori sunt vizati de normele stricte de mediu. Problema ne priveste pe toti! Am explicat, deja, ca bucurestenii nu pot bea o apa buna daca nu isi schimba conductele din casa ori din bloc. Furnizorii nu pot reface reteaua si pe proprietatea privata. Fiecare dintre noi trebuie sa contribuie, cu partea care il priveste.
- Pot sa primesc 30 de milioane de lei, daca imi vand masina personala unuia care caseaza o Dacie?
- innoirea parcului auto este o prioritate, fara discutie. Multe alte tari au dat prime pentru casarea autovehiculelor vechi, poluante. in 2004, prin ordonanta de guvern, aparea si la noi un astfel de proiect de imbunatatire a calitatii aerului. Plata, conform ordonantei, se facea catre "producatorii validati". Consiliul Concurentei avertiza inca de anul trecut ca acordarea de prime numai producatorilor autohtoni este o masura discriminatorie. Cu atat mai mult trebuie sa tinem seama de Legea Concurentei cu cat suntem monitorizati de UE la acest capitol. Asa ca am considerat ca sintagma "validati" ii cuprinde pe toti producatorii sau distribuitorii care completeaza dosarul si il depun la Administratia Fondului pentru Mediu, de unde vor veni banii. Daca va depuneti masina veche, da, veti primi un cupon valoric de 30 milioane lei, care se va constitui in avans pentru o masina noua.
- S-au negociat bine sau rau perioadele de tranzitie la normele UE?
- Nu are rost sa mai discutam daca negocierile au fost bune sau rele. Capitolul s-a inchis si aceste perioade de tranzitie nu mai pot fi renegociate. Noi trebuie sa profitam de ragazul pe care ni-l acorda Comunitatea Europeana si sa indeplinim ceea ce ne-am angajat. inchipuiti-va ce ar fi fost daca ni s-ar fi cerut ca la momentul integrarii toate fabricile poluante sa fie inchise! Nu mai vorbim de alte domenii. Pana in 2007, nici chiar o tara europeana bogata nu ar putea gasi 19 miliarde de euro, cat ne sunt noua necesare pentru investitii legate de calitatea apei... Asa ca ni s-a acordat un termen de gratie, de 13 ani, in care putem sa-i ajungem din urma.
- Daca fiecare roman aduce o mie de euro...
- Acoperirea acestor costuri a fost gandita dupa o anumita structura: vor veni bani de la Uniunea Europeana - din fondurile de preaderare, apoi, mai substantiale, din fondurile de aderare - si de la bugetele locale, de la bugetul central, de la investitorii privati si, nu in ultimul rand, de la cetateni. Caci, pana la urma, beneficiari suntem noi toti: daca Romania va fi mai curata, romanii vor trai mai bine si vor fi mai sanatosi.
- Muncitorii nu voiau sa fie renovata Copsa Mica, fiindca primeau spor de munca in mediu toxic...
- Au trecut acele vremuri. Publicul este din ce in ce mai ingrijorat de starea mediului. Romanii inteleg ca e important sa respire un aer curat, sa bea o apa buna... ei si copiii lor. Sporul de salariu obtinut in conditii toxice de munca se va duce pe medicamente. Investitia intr-un mediu curat ramane, e o mostenire pe care o lasi copiilor.
- Vine UE si interzice WC-ul din fundul curtii?
- Pana in 2018, in fiecare sat va exista alimentare cu apa curenta, iar cetatenii vor trebui sa suporte costurile de bransare, de la reteaua publica. De asemenea, va exista un sistem de canalizare si epurare care nu afecteaza cursurile de apa si panza freatica. Fantanile, daca se doreste pastrarea lor, vor fi monitorizate. Daca probele de apa nu sunt conforme standardelor, fantana respectiva va fi inchisa. Iar cel care ignora avertismentul va fi amendat.
- Sunt si orase care nu au canalizare aproape pe fiecare strada. De pilda, Bucurestiul...
- Repet: 2018 este termenul pana la care absolut toate localitatile din Romania vor avea alimentare cu apa, statie de tratare si de epurare a apelor reziduale la standardele Uniunii Europene. Noi am alcatuit deja dosarele cu obligatiile fiecarui judet in parte. Acum vom merge la toate autoritatile si le vom explica tot ce au de facut. E nevoie de proiecte realizate profesionist. Fonduri sunt, dar ca sa le atragem trebuie sa convingem. Nu ne lipsesc banii, ci proiectele. E o sansa pentru primarii care au echipe de consilieri capabili si un mare risc pentru cei care nu se preocupa. Din momentul integrarii, comisarii europeni vor fi cei care vor verifica conformarea la conditiile de mediu.
- Tiganul care cauta prin gunoaie nu face, intr-un fel, reciclarea deseurilor?
- Sistemele moderne de reciclare nu permit asa ceva. Nu ne putem bucura ca doi-trei rromi saraci colecteaza doua-trei kilograme de fier vechi si ceva hartie. Deseurile se sorteaza si se recicleaza in prezent in proportie mica, iar angajamentele pe care ni le-am luat ne obliga sa avem astfel de sisteme pana in 2012. Sunt sigura ca firmele care vor intra in aceasta industrie ii vor recicla si pe rromii de la gropile de gunoi, dandu-le un loc de munca mai bine platit si mai sigur pentru sanatate.
- S-a dat cep la conducta de benzina, n-o sa intepe ei o fantana inchisa?
- Amenzile vor fi drastice. Va fi mai ieftin sa te bransezi la reteaua comunala decat sa platesti amenda pentru o apa plina de nitrati, cum e cea de fantana. Prin readucerea Garzii de Mediu la minister, controlul va fi mult mai dur si mai profesionist.
- Cand o sa apara primele victime ale luptei cu poluarea?
- Primele efecte ale aderarii vor fi simtite in 2007, cand ni se vor cere rezultate concrete. Sa luam Capitala: va trebui sa fie gata prima treapta a statiei de epurare a apelor uzate de la Glina. Salba de lacuri de pe raul Colentina va fi reabilitata ecologic, printr-un program Phare. Cele patru mari parcuri vor fi reabilitate, la randul lor. Va garantez ca vor disparea restaurantele construite pe spatiul verde. Terenul parcurilor a fost intabulat ca proprietate a Primariei si, din momentul acesta, statutul lor juridic clar ne permite sa terminam cu bodegile din parcuri.
- Ramane praful in ochi?
- O mare cantitate de pulberi este adusa din Campia Romana. Exista un program foarte ambitios, respectiv centura verde si centura galbena a Capitalei, care sa protejeze orasul, dar costurile sunt foarte mari si nu a fost considerat eligibil pe fondurile de preaderare. Terenurile pentru plantatiile centurii verzi costa foarte mult. Trebuie cumparate acele terenuri la justa lor valoare. Nu poti sa faci expropriere in interes de utilitate publica pe teritoriul altei unitati administrativ-teritoriale. Daca se va promova, prin lege, zona metropolitana a Bucurestiului, atunci proiectul va putea fi demarat, fiind judecat pe alte criterii de finantatorii europeni. Evident, salubrizarea trebuie sa curete praful, pana se rezolva cu perdelele de protectie. Vor fi, deci, revizuite contractele de comisiune a salubritatii din Bucuresti in acest sens.
- Miroase a Euro 3 sau a flori in jurul noilor statii de benzina?
- Pentru orice investitie noua, fie fabrica, fie statie de benzina, trebuie eliberat un acord de mediu de catre agentia de profil. Ulterior, obiectivul e autorizat sau nu. Pana in 2007, trebuie sa autorizam toate unitatile productive din Romania. Unele au o perioada de tranzitie, dupa un calendar foarte clar. La instalatiile mari s-a negociat pentru fiecare caz in parte. Sunt 736 de instalatii mari si se stie ce trebuie facut si la ce termene pentru fiecare in parte. Daca o statie de benzina nu are dispozitive de captare a vaporilor la pompa, nu va obtine autorizatie de mediu. Va fi inchisa, pana in 2007.
- Trabantul are autorizatie de mediu?
- Politia Rutiera avea si pana acum posibilitatea sa ridice talonul, pentru emisii. Va garantez ca, de acum, o s-o si faca. Voi fi o persoana extrem de nepopulara: voi inchide fantani, fabrici, voi trage pe dreapta masini care nu corespund normelor de mediu.
- Ce capata alegatorii?
- Locuri de munca, de exemplu. Investitiile in proiecte de mediu atrag fonduri din afara sau locale si creeaza oportunitati de afaceri. De la personalul care concepe proiectele pana la cei care vor gestiona fondurile comunitare, de la muncitorii care construiesc statia Glina pana la cei care vor lucra pe urma acolo... Se mai aleg cu un mediu sanatos, cu o viata mai curata. Copiii nostri se vor imbolnavi mai rar daca scapam de poluare. Romania se va alege cu un "brand", cu o marca de tara nepoluata, ceea ce ne va da ocazia sa exploatam mai eficient resursele turistice pe care le avem. Economia nu va avea de suferit din cauza efortului de adaptare la standardele UE de mediu, ci, dimpotriva, va avea de castigat. Pierderile vor fi suportate de managerii care nu inteleg sa se conformeze acestor standarde.
- Delta creste cu 1 centimetru pe an sau scade cu fiecare kilogram de peste braconat?
- in momentul de fata, evaluam impactul programelor derulate in Rezervatie. Ce pot sa va spun cu certitudine este ca Delta va creste, ca vom reinunda suprafetele transformate in exploatatii agricole de Ceausescu. Programul nu costa prea mult: cu 32 de milioane de euro se pot finaliza lucrarile de reintegrare in circuitul natural a acelor terenuri degradate.
- Bastroe?
- Speram sa se schimbe atitudinea partii ucrainene, dar intre timp pregatim un proiect pentru atenuarea efectelor pe care le-ar putea avea canalul asupra Deltei. in momentul de fata, lucrarile la Bastroe sunt oprite. Daca vor fi reluate, ne vom face cunoscut proiectul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite