SUETA LA O CAFEA - Dorel Visan, senatorul melcilor, are sase oi si 20 de stupi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ori de cate ori are prilejul, Dorel Visan fuge cu pasi repezi la gospodaria sa, aflata intr-un sat linistit. Are acolo oi, albine, rosii si castraveti, aer curat si prilejul sa mediteze la mersul

Ori de cate ori are prilejul, Dorel Visan fuge cu pasi repezi la gospodaria sa, aflata intr-un sat linistit. Are acolo oi, albine, rosii si castraveti, aer curat si prilejul sa mediteze la mersul culturii si politicii romanesti.
- Domnule Dorel Visan, am auzit ca v-ati retras la tara si ati dat actoria pe agricultura...
- Partial e adevarat, dar nu am renuntat la meseria mea de baza, pe care o iubesc. Stau foarte mult la gospodaria mea din Martinesti, care e situata intre Cluj si Turda. Am aici niste stupi pe care ii ingrijesc cu mare rabdare, intotdeauna. Vin mereu de la Bucuresti, unde mai am filmari, aici, in acest sat, pentru a mai lua miere de albine. In familia mea nu se mai mananca de mult zahar. Mai am si vreo sase oi, de care are grija un cioban, tot pentru uz personal. Nu consider ca e o afacere ceea ce am eu aici. Am facut totul pentru cei dragi si pentru prieteni. Astazi m-au intepat vreo 50 de albine pe maini, care mi s-au dospit, dar s-au dezumflat imediat, pentru ca pielea mea s-a obisnuit cu "dragalaseniile" albinelor. Ma protejez, oricum, la fata, desi nu prea-mi place sa lucrez cu protectie. Astazi a fost mai innorat si albinele s-au strans prea multe in stup, s-au inghesuit si au devenit mai rele. N-au prea iesit la cules, au fost mai lenese, lucru care mi-a dat si mie un ragaz sa stau in aer liber si sa beau un suc cu familia.
- Multi oraseni satui de praf si gaze de esapament ar fi invidiosi pe dumneavoastra...
- Este, intr-adevar, o indeletnicire extraordinara. Iti vine sa lasi cultura si s-apuci apicultura. Era o vorba pe vremuri. Care e diferenta dintre agricultura si pomicultura? Pomicultura e la pamant si agricultura e in pom. Lucrurile nu s-au schimbat prea mult de atunci. Cam asa este si pe aici pe la noi. Eu am si un teren arabil, pe care am sadit flori si zarzavaturi. Din pacate, a cam inghetat via anul asta si trebuie sa o lasam sa se refaca. O sa beau vin din alta parte. Oricum, am in ograda tot ce ii trebuie unui gospodar.
- Ce retete nastrusnice ati nascocit cu miere?
- Mierea o folosim la orice, dar mai ales la mere coapte, un deliciu. Sunt un mancau de categorie medie. De exemplu, astazi am facut hribi tiganesti murati, niste ciuperci comestibile, cu coada groasa, puse la saramura. O nebunie! Exista insa un fel de mancare caruia nu i-as putea spune niciodata "nu!" N-as putea refuza un berbecel tanar, fiert in ulei, cu putina apa si boia din belsug...
- Care este cel mai dulce moment al unei zile pentru dumneavoastra?
- Clipa in care ma bucur de ceea ce am facut in acea zi si in toata viata mea de pana atunci. E trist pentru un actor daca nu se poate bucura de ceea ce a facut in cariera. Daca nu are realizari, trebuie sa se lase de meserie si sa se apuce de altceva.
- Ce va deranjeaza in Romania de azi?
- Ma chinuiesc si eu ca toata lumea sa fac ceva, dar parca e din ce in ce mai greu. Vad ca avem necazuri noi, a cazut si Guvernul. Ma deranjeaza ca nu se leaga deloc lucrurile in cultura. Mi se pare ca toti distrug in primul rand sectorul din care vin. Ramanem intr-o zona de degradare culturala, in care valorile se retrag umilite sau, pur si simplu, dispar. Sunt inlocuite cu nonvalori si niste trepadusi culturali care dau o tenta noua culturii prin... deculturalizare. Este un fenomen pe care nu-l inteleg si care ma deranjeaza. In perioada asta nu ramane nici un eveniment important in istoria culturii noastre, nici spectacole, nici filme de calitate, ci un fel de scalambaiala, niste ispravi ridicate la rang de cultura nationala. Sunt multi artisti cu rang in tara asta care au ajuns la niste acumulari biologice si profesionale, care nu pot sa-si exercite meseria, pentru ca nu se intampla nimic. Eu sunt inca norocos ca ma incadrez in categoria celor care lucreaza. In fiecare an fac cate un film, iar teatru deloc, pentru ca m-a scarbit.
- Castigati mai bine din filme acum decat in anii precedenti?
- Artistii sunt mai prost platiti decat oricand. Mi-e si rusine sa spun cat iau pe o zi de munca. Un roman primeste pe ziua de filmare cam cat ia un occidental in trei secunde. Acum joc intr-un film regizat de Serban Marinescu, o adaptare dupa romanul lui Dinu Sararu "Ciocoii noi cu bodyguard". Alaturi de mine mai apar in distributie Horatiu Malaele, Razvan Vasilescu, Stefan Iordache, Gheorghe Dinica, Monica Davidescu. Eu am rolul unui industrias care face afaceri cu Guvernul, dar care se trezeste cu catuse la maini, pana la urma. Cam rare lucrurile astea in Romania. Nu prea se confirma in realitate si ramanem doar cu fictiunea. "Catusele astea sunt ale Guvernului. Astea mi le-a dat, astea o sa le aiba", spune personajul meu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite