SUA ajung să-şi vândă insulele înaintea Greciei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Barack Obama ajunge la măsuri critice de compromis pentru reducerea deficitului
Preşedintele Barack Obama ajunge la măsuri critice de compromis pentru reducerea deficitului

Autorităţile federale americane iau în calcul măsuri tot mai inedite pentru a reduce deficitul bugetar, analizând  vânzarea unei insule, a sediilor unor tribunale, posibil o pistă aeriană, drumuri, clădiri, terenuri şi chiar frecvenţe de emisie TV.

Această operaţiune este agreată de ambele partide politice, Democrat şi Republican, situaţie rară la Washington în această perioadă, potrivit „New York Times".
Insula Plum, pe care statul vrea să o vândă, face parte din statul New York şi este prezentată de autorităţile americane drept 840 de acri (340 de hectare) de „litoral cu nisip, privelişti frumoase şi un port". Vânzarea rapidă de proprietăţi ale statului american nu va acoperi însă decât o mică parte din deficitul bugetar estimat la 1.300 de miliarde de dolari pentru acest an, propunerea urmând să aibă un impact modest.

Întrucât statul american deţine peste un milion de proprietăţi, posibilităţi sunt destule, afirmă susţinătorii proiectului. Casa Albă anticipează că ar putea obţine până la 22 de miliarde de dolari în următorul deceniu, dar aproximativ 80% din sumă ar fi asigurată prin scoaterea la licitaţie a frecvenţelor de emisie TV, despre care, preşedinţia SUA consideră că pot fi folosite pentru internet wireless în bandă largă. Restul de patru miliarde de dolari ar proveni din vânzarea de clădiri şi proprietăţi. Scoaterea de active publice la licitaţie presupune foarte multă birocraţie, fiind necesară inclusiv adoptarea unor legi în Congres, notează „New York Times".

Nemţii cereau Greciei SĂ-ŞI VÂNDĂ ACTIVELE

În urmă cu un an şi jumătate, când problemele Greciei începeau să se agraveze,  doi membri ai Parlamentului german cereau guvernului elen să-şi vândă o parte din insule. „Cancelarul (n.r. - Angela Merkel) nu poate promite Greciei niciun fel de ajutor", spunea în martie 2010 Frank Schaeffler, expert în poliţe din partea Liberal-Democraţilor nemţi, pentru „Bild", care titra: „Vindeţi-vă insulele, greci falimentari! Şi vindeţi şi Acropole!". 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite