SUA studiază şi alte soluţii pentru un scut antirachetă în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
SUA studiază şi alte soluţii pentru un scut antirachetă în Europa
SUA studiază şi alte soluţii pentru un scut antirachetă în Europa

Guvernul american studiază şi alte soluţii de desfăşurare în Europa a unui scut antirachetă, care nu ar comporta obligatoriu baze în Polonia şi Republica Cehă, relatează astăzi Agerpres, citând The New York Times.

Cotidianul scrie că această schimbare ar fi bine primită de Rusia şi Germania, dar ar putea să displacă unor aliaţi ai Statelor Unite în Europa.

Administraţia Obama speră să termine să treacă în revistă proiectul de scut antirachetă începând de luna viitoare, dând preşedintelui american ocazia de a vorbi despre el cu omologul său rus Dmitri Medvedev cu prilejul Adunării Generale a ONU la sfârşitul lunii septembrie, potrivit unor surse.

Dar nicio opţiune nu a fost aleasă în acest stadiu. Echipa însărcinată cu trecerea în revistă a proiectului intenţionează să propună în următoarele săptămâni mai multe posibilităţi, şi nu una singură, unei comisii formate din înalţi responsabili ai securităţii naţionale, potrivit New York Times. Apoi urmează ca ele să fie studiate de preşedinte şi consilierii săi apropiaţi.

Cotidianul a mai indicat că printre opţiuni figurează fie abandonarea obiectivului polonez, fie a celui ceh, fie abandonarea amândurora, şi construcţia unor rampe de lansare sau radare în Turcia sau în Balcani, precum şi fabricarea de versiuni terestre a sistemului antirachetă naval Aegis SM-3.

Aceste modificări nu ar avea ca scop să se încerce câştigarea încrederii Rusiei, ci să răspundă mai bine ameninţării unor rachete iraniene cu rază scurtă de acţiune, potrivit responsabililor citaţi de ziar.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite