SUA schimbă responsabilul şi strategia în Afganistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul american al Apărării, Robert Gates, a decis să-l înlocuiască pe comandantul forţelor SUA în Afganistan, generalul David McKiernan.

Responsabilul american intenţionează să-l numească în această funcţie pe generalul Stanley McChrystal, fost comandant al operaţiunilor speciale şi actual director al Statului major interarme.

Numirea urmează a fi confirmată de Congres. Alegerea lui Gates marchează ascensiunea continuă a ofiţerilor care sunt adepţi ai unor tactici anti-insurgenţă diferite de doctrina tradiţională a armatei.

„Gândire nouă“

McKiernan, care a condus forţele terestre ale SUA în timpul invaziei Irakului din 2003, este considerat nepotrivit pentru noua misiune a SUA în Afganistan, fiind privit drept „precaut„ şi „convenţional„, potrivit unor oficiali de la Pentagon, citaţi de „Washington Post„.

Gates şi-a explicat decizia prin necesitatea ca acest conflict să fie abordat într-o manieră nouă, spunând că are nevoie de „o gândire nouă„ şi de „ochi noi„ în Afganistan. Gen.

David Petraeus, comandantul forţelor americane în regiune, a insistat ca forţele americane din Irak şi Afganistan să-şi extindă misiunea dincolo de lupta contra insurgenţei, la protejarea populaţiei, supravegherea proiectelor de reconstrucţie şi reconstruirea guvernării locale.

Petraeus a jucat un rol important în revizuirea strategică a conflictului din Afganistan de către administraţia Obama şi a fost implicat în decizia de înlocuire a lui McKiernan, pe care a declarat că o susţine.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite