SUA pregătesc lovituri aeriene împotriva Iranului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

declanşat "scandalul Watergate", în urma căruia preşedintele Richard Nixon a fost silit să demisioneze. Acelaşi ziar e la originea afacerii "Plamegate", care i-a provocat frisoane lui Bush,

declanşat "scandalul Watergate", în urma căruia preşedintele Richard Nixon a fost silit să demisioneze. Acelaşi ziar e la originea afacerii "Plamegate", care i-a provocat frisoane lui Bush, acuzat că ar fi provocat scurgeri de informaţii către presă pentru a apăra intervenţia în Irak şi a-i compromite pe cei care i se opuneau.
Bazându-se pe analizele unor înalţi responsabili americani şi analişti independenţi, "Washington Post" apreciază că un atare atac nu e iminent, iar că responsabilii respectivi opinează că este vorba de o opţiune posibilă şi recurg la această ameninţare pentru a-i convinge pe iranieni că intenţiile lor sunt serioase. În acest sens, Pentagonul şi CIA au studiat unele ţinte posibile - între care uzina de îmbogăţire a uraniului de la Natanz şi un laborator din Ispahan. Deşi un atac terestru nu e avut în vedere, responsabilii militari studiază variante mergând de la raiduri aeriene limitate asupra unor obiective nucleare-cheie la o campanie de bombardamente extinsă, menită să distrugă ţinte militare ori politice. Bush consideră Iranul drept o ameninţare serioasă ce trebuie eliminată înainte de finalul mandatului său, susţine ziarul citat, care adaugă că totuşi numeroşi militari şi experţi asistă cu nelinişte la acest zăngănit de arme. După ei, un atare atac ar putea întârzia câţiva ani programul nuclear iranian, dar ar risca să întoarcă opinia publică mondială împotriva SUA, în particular pe cea din lumea arabă.

Washingtonul, presat de Israel să atace
Ziarul apreciază şi că Washingtonul, menţinându-şi opţiunea diplomatică, este din ce în ce mai sceptic în legătură cu eventualul lui succes. În fine, SUA sunt presate de Israel, care a avertizat Administraţia Bush, că Iranul e mai aproape să se doteze cu arma nucleară decât crede Washingtonul şi că momentul deciziei privind atacarea Teheranului se apropie cu rapiditate. Afirmaţiile din "Washington Post" nu sunt o noutate. Pe aceeaşi temă, "Sunday Times" (Londra) scria că se precipită ameninţarea cu lovituri aeriene împotriva Iranului, iar Administraţia Bush e gata să le lanseze cu ajutorul Israelului şi al Marii Britanii. De asemenea, radioul israelian Aruts 7 informa că, potrivit unui articol din "New Yorker", SUA se pregătesc de bombardamente masive împotriva Iranului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite