SUA mizează pe arabii moderaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Condoleezza Rice, într-un nou turneu în Orientul Mijlociu

israelo-palestiniene şi de a-i întări poziţia preşedintelui Mahmud Abbas. În această direcţie, ea mizează pe ajutorul statelor arabe moderate, Arabia Saudită şi Egiptul, pe care le-a şi inclus în noul său turneu.
Secretarul de stat american s-a mai aflat în zonă în iulie, în plin război Israel-Hezbollah. Atunci însă, insuccesul a fost evident, după ce statele arabe vizitate au reproşat SUA că refuză să facă presiuni asupra Israelului pentru a înceta bombardamentele asupra Libanului şi că sunt făţiş de partea Tel Avivului. Mai mult, când Rice a vrut să revină la Beirut, guvernul din ţara Cedrilor a refuzat să o primească. Acum, situaţia s-a schimbat, după ce israelienii s-au retras din Liban, iar armata acestei ţări a revenit la frontiera cu statul evreu. În noul context, Condoleezza Rice aduce în prim-plan "vocea moderaţilor" saudiţi şi egipteni care, în timpul conflictului, au avut rezerve faţă de operaţiunea Hezbollahului. Între timp, au circulat zvonuri potrivit cărora premierul israelian ar fi avut întâlniri secrete cu oficialităţi saudite, care, de altfel, au lansat un plan de pace propriu. De asemenea, sunt ştiri insistente despre medierea egipteană în criza din Gaza.
Guvern palestinian de uniune naţională
Toate acestea au fost încurajate de Condy în turneul său, care a căpătat o semnificaţie aparte după ce criza din teritoriile palestiniene s-a acutizat, ajungându-se la confruntări violente între Fatah şi Hamas. Ca urmare, întâlnindu-l, la Ramallah, pe preşedintele Abbas, Condoleezza Rice a insistat asupra necesităţii formării unui guvern palestinian de unitate naţională. De asemenea, ea are în vedere noi progrese privind accesul şi libera circulaţie a persoanelor în teritoriile palestiniene şi, mai ales, pregătirea unei întâlniri Olmert-Abbas. În fine, SUA au anunţat că vor dubla ajutoarele pentru populaţia palestiniană, supusă blocadei israeliene şi confruntată cu mari probleme umanitare. Totuşi, există indicii că SUA nu au un plan concret privind reluarea negocierilor de pace. La rândul său, Abbas a fost destul de sumbru în evaluarea situaţiei actuale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite