SUA întind o mână talibanilor moderaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Conferinţa pentru viitorul Afganistanului, Hillary Clinton a vorbit despre reconcilierea cu talibanii dispuşi să renunţe la violenţă. Sub auspiciile ONU, 700 de delegaţi din 72 de ţări şi organizaţii internaţionale au dezbătut, ieri, metodele de stabilizare a situaţiei din Afganistan.

Şefa diplomaţiei americane a dat asigurări că SUA vor susţine eforturile guvernului afgan de a oferi „o formă onorabilă de reconciliere talibanilor moderaţi, dispuşi să se desprindă de extremiştii Al-Oaida”.

La Conferinţa de o zi, desfăşurată la Haga, în Olanda, şi dedicată eforturilor de stabilizare a Afganistanului, Hillary Clinton a mai anunţat că Statele Unite vor contribui cu 40 de milioane de dolari la organizarea alegerilor prezidenţiale din această ţară, prevăzute să aibă loc în august.

Secretarul general al ONU, Ban Ki‑Moon, prezent la reuniune, a cerut comunităţii internaţionale să contribuie cu circa 220 de milioane de dolari la organizarea acestui scrutin.  

Prezent pentru prima dată la o conferinţă de acest gen, Iranul s-a declarat, prin vocea lui Mohammad Mehdi Akhounzadeh (viceministrul iranian de Externe), „cât se poate de pregătit” să participe la reconstrucţia Afganistanului.

Condiţii puse de Iran

Fără să menţioneze explicit SUA, reprezentantul Teheranului a cerut însă retragerea trupelor străine din această ţară, criticând decizia lui Barack Obama de a trimite alţi 4.000 de militari americani.

„Prezenţa forţelor străine nu a ameliorat lucrurile în ţară”, a declarat oficialul iranian, cerând „afganizarea” forţelor de pe teren.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite