SUA vor instala statii de spionaj electronic in Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

SUA urmeaza sa instaleze statii radar si aparatura destinata spionajului electronic in Republica Moldova si Azerbaidjan, se arata in ultima analiza de strategie a agentiei de analiza Stratfor.

SUA urmeaza sa instaleze statii radar si aparatura destinata spionajului electronic in Republica Moldova si Azerbaidjan, se arata in ultima analiza de strategie a agentiei de analiza Stratfor. Analistii Stratfor includ aceste demersuri in politica promovata de Washington care urmareste intarirea prezentei sale militare in fostele republici sovietice, mai ales dupa ce trupele americane au fost nevoite sa paraseasca Uzbekistanul. In cazul in care Azerbaidjanul refuza amplasarea statiilor si dislocarea avioanelor americane pe teritoriul sau, se arata in raport, SUA s-ar putea decide sa sprijine miscarea "democratica" din aceasta tara, aflata acum in plina actiune de contestare a rezultatelor alegerilor parlamentare, castigate de sustinatorii presedintelui Ilham Aliev. Referitor la Moldova, analistii americani afirma ca SUA va depune eforturi intense pentru a determina retragerea trupelor rusesti din Transnistria. In ceea ce priveste reactia Rusiei, Stratfor sustine ca presedintele Putin va incerca sa convinga SUA ca o eventuala colaborare este mai profitabila decat continuarea demersurilor de anihilare a influentei Moscovei in Europa Orientala si Caucaz. In acelasi timp, Rusia va continua sa evite confruntarea directa cu SUA, colaborand cu inamicii Washingtonului, in particular cu Venezuela si Iran. In paralel, Moscova va continua dezvoltarea parteneriatului cu Beijingul, vectorul principal al parteneriatelor strategice rusesti, mutandu-se astfel dinspre Europa spre Asia.
Uzbekistanul s-a intors la matca
Atitudinea rezervata a SUA si a OSCE fata de gravele incalcari ale procedurilor electorale in Azerbaidjan sugereaza faptul ca Aliev nu s-a aratat total ostil unei eventuale propuneri de redislocare a trupelor americane din Uzbekistan. In contrapartida, presedintele uzbec, Islam Karimov, semneaza astazi, la Moscova, un acord de alianta strategica cu Rusia, care ii permite iesirea din izolarea internationala survenita dupa revolta de la Andijan. Rusia redevine protectoarea internationala a regimului Karimov, recastigand astfel o parte din pozitiile pierdute in Asia Centrala. Prin tratat, Moscova primeste dreptul sa intervina in Uzbekistan, in cazul unor evenimente similare cu cele de la Andijan, dar si sa-si disloce soldatii si tehnica militara in aceasta tara. Se asteapta ca, dupa semnarea documentului, Rusia sa returneze autoritatilor de la Taskent un grup de transfugi uzbeci, acuzati de participare la evenimentele de la Andijan, care au cerut azil politic in aceasta tara.
Liber la armament nuclear
Intr-un interviu acordat postului public rusesc de televiziune, ministrul apararii, Serghei Ivanov, a declarat ca tara sa se considera libera sa dezvolte orice tip de armament nuclear, inclusiv rachete cu capete multiple. Ivanov a atras atentia ca Tratatul START II nu mai este in vigoare, fapt ce nu mai obliga Rusia la limitarea capacitatilor sale militare de tip nuclear. In 2002, SUA au anuntat retragerea unilaterala din Tratatul antiracheta ABM, iar acordul in vigoare intre cele doua tari limiteaza numarul focoaselor nucleare la un numar cuprins intre 1700 si 2200, fata de 6000 cat este acesta in prezent.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite