SUA, gata să se bată cu toată lumea islamică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Major Reunit al armatei americane, explică sugestiv raţiunile conceptului strategic revizuit (din patru în patru ani) al Pentagonului, prezentat Congresului săptămâna trecută şi apreciat de

Major Reunit al armatei americane, explică sugestiv raţiunile conceptului strategic revizuit (din patru în patru ani) al Pentagonului, prezentat Congresului săptămâna trecută şi apreciat de analişti ca menit să schimbe fundamental scena politică şi militară la scara întregului glob.
Conflictul viitorului - nelimitat în timp şi spaţiu
Documentul care inserează 92 de pagini ia în considerare un război global împotriva extremismului islamic, care ar putea contrapune Americii zeci de state musulmane şi ar putea dura multe decenii de acum înainte. "Războiul de lungă durată", cum este numit în document, merge mult mai departe decât actuala implicare militară a SUA în Irak şi Afganistan, luând în calcul un conflict pe fronturi multiple, nelimitat în timp şi spaţiu. Aria viitoarelor operaţiuni militare s-ar putea extinde din Orientul Mijlociu până la Cornul Africii şi din Asia centrală şi de sud-est până în nordul Caucazului. În viitorul apropiat, accentul nu se va mai pune ca până acum pe acţiuni militare convenţionale de anvergură, aşa cum a fost invazia Irakului din 2003, ci pe desfăşurarea rapidă a unor forţe antiteroriste extrem de mobile şi acţionând deseori în secret. Măsurile avute în vedere includ, între altele, creşterea cu 15 la sută a efectivului forţelor speciale; dublarea, practic, a numărului avioanelor fără pilot; conversiunea rachetelor nucleare "Trident" lansate de pe submarin pentru a putea fi folosite în vederea unor lovituri convenţionale de extremă precizie; noi capacităţi navale de mare viteză, care să acţioneze în apropierea coastelor; o nouă generaţie de bombardiere cu rază lungă de acţiune; şi crearea unor echipe speciale care să detecteze cu rapiditate şi să facă inofensive armele nucleare în orice punct al globului.
Bin Laden, pus pe acelaşi plan cu Hitler şi Stalin
Dacă între 1946 şi 1991 lumea a fost dominată de războiul rece, "războiul pe termen lung" care îi ia locul va influenţa soarta planetei o perioadă mult mai îndelungată. Noul concept se bizuie pe un grad de integrare mult mai ridicat cu aliaţii NATO, precum şi pe "recrutarea" (influenţarea) unui număr sporit de guverne regionale prin mijloace economice, politice şi militare.
Noul plan elaborat de Pentagon deschide perspectiva unei exacerbări a "ciocnirii civilizaţiilor" şi ridică serioase preocupări în ce priveşte respectul legalităţii internaţionale şi al drepturilor omului, comentează cotidianul britanic "Guardian", care adaugă că acest plan va fi primit cu satisfacţie de fabricanţii de armament. Luptei împotriva fascismului şi apoi a comunismului, care a dominat o bună parte a secolului XX, îi va succede lupta împotriva terorismului transnaţional. Întrebarea este, scrie ziarul, dacă Osama bin Laden şi tovarăşii săi pot fi puşi pe acelaşi plan cu Hitler şi Stalin. Ridicarea terorismului la rang de ideologie riscă să exagereze influenţa grupărilor teroriste şi a modului lor specific de a acţiona, deşi nu poate fi exclus ca, la un moment dat, acestea să încerce să folosească arme nucleare, chimice ori biologice.
Marea primejdie: războiul perpetuu
Mai presus de toate, se conturează primejdia ca "războiul pe termen lung" să se transforme într-un război perpetuu, cu tot ceea ce implică aceasta, inclusiv îngroşarea continuă a rândurilor Jihadului islamic.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite