SUA ar putea elimina curând vizele pentru români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copreşedintele Comitetului pentru Relaţii Externe al Senatului american, Richard Lugar, i-a transmis ministrului de externe Cristian Diaconescu mesaje încurajatoareîn privinţa includerii României în programul Visa Waiver.

Senatorul Richard Lugar i-a mai transmis ministrului român şi disponibilitatea de a crea o procedură prin care să se amelioreze completarea corectă a formularelor de solicitare a vizei americane de către români, în condiţiile în care cea mai mare problemă în calea eliminării vizelor este rata mare de respingere.

Pe de altă parte, directorul Visa Waiver (VWP) din Departamentul pentru Securitate Internă (DHS), Marc Frey, a explicat recent pentru NewsIn că perspectiva includerii României în acest program este tot mai îndepărtată.

De ieri, Cristian Diaconescu se află la Washington, în vizită diplomatică. El a declel declarând, înainte de plecarea sa, că va urmări ca relaţiile politice excepţionale dintre cele două ţări să se concretizeze într-o decizie privind includerea României în Visa Waiver, ceea ce ar permite românilor să călătorească în America în scop turistic şi de afaceri fără a mai necesita în prealabil solicitarea vizei la Ambasada de la Bucureşti.

Diaconescu mai spusese că există posibilitatea ca SUA să ridice vizele pentru cetăţenii români chiar până la sfârşitul anului, având în vedere că rata de respingere a ajuns aproximativ la nivelul unor state ce au obţinut deja această facilitate.

SUA vor înăspri din luna iulie condiţiile de intrare în Visa Waiver, scăzând plafonul ratei de refuz a vizei de la 10% la 3%, condiţie ce face ca ţări ca România, cu o rată de respingere a vizelor de 25%, să se califice şi mai greu pentru acest program.

La 30 septembrie 2008 (sfârşitul anului fiscal), rata de refuz a vizelor pentru cetăţenii români a fost de 25%, faţă de 37% în septembrie 2007.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite