SUA au descoperit că Iranul şi-a oprit programul de înarmare nucleară încă din 2003

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iranul şi-a oprit programul de înarmare nucleară încă din 2003, anunţă un raport al serviciilor americane de informaţii, făcut public ieri. Raportul contrazice o evaluare făcuta in

Iranul şi-a oprit programul de înarmare nucleară încă din 2003, anunţă un raport al serviciilor americane de informaţii, făcut public ieri.

Raportul contrazice o evaluare făcuta in urma cu doi ani, conform căreia guvernul de la Teheran face demersuri în direcţia obţinerii bombei atomice.

Noul raport afirmă că nu se cunosc informaţii despre intenţiile Iranului privind programul nuclear, însă asigură că, momentan, acesta este oprit.

Conform raportului, Iranul desfaşoară doar un program nuclear care are scopuri civile. Informaţia ar trebui să pună într-o lumină nouă întreaga politică externă a lui George W. Bush, care, în ultimul an a fost ghidată de ideea că Teheranul reprezintă o ameninţare nucleară.

Raportul reprezintă rezultatul muncii a 16 agenţii de spionaj, iar publicarea lui a fost întârziată de încercarea acestora de a ajunge la un punct comun în privinţa concluziilor. Evaluarea asigură că Iranul şi-a oprit programul de înarmare nucleară în 2003, nefiind reluat între timp.

Concluzia serviciilor secrete americane vine la cinci ani după ce, în 2002, acestea au facut public un raport conform căruia Irakul deţine arme de distrugere în masa şi arme biologice, pregătindu-se să-şi înceapă programul de înarmare nucleară. Aceste evaluari au fost decisive în obţinerea, din partea Congresului, a permisiunii de a invada Irakul.

Raportul privind programul nuclear al Iranului

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite