SUA vor decide abia anul viitor in ce tari isi muta bazele militare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Discutiile purtate ieri, la Bucuresti, pe tema viitoarelor baze americane din Romania au avut un caracter "foarte general", fara a se stabili detalii concrete, sustin oficialii romani si americani.

Discutiile purtate ieri, la Bucuresti, pe tema viitoarelor baze americane din Romania au avut un caracter "foarte general", fara a se stabili detalii concrete, sustin oficialii romani si americani. Intr-o conferinta de presa organizata la sediul Ministerului Apararii Nationale, subsecretarul american al Apararii, Douglas J. Feith, a declarat ca nu s-au discutat detalii privind facilitatile militare pe care Romania le va oferi partii americane. Detalii concrete vor fi stabilite pe parcursul negocierilor care se vor purta, dupa data de 1 ianuarie 2004, intre SUA si aliatii lor europeni, a explicat Douglas J. Feith. "Tarile cu care cooperam sunt suverane si au o politica suverana. Consultarile noastre au in vedere interesele nationale, interesele bilaterale si interesele NATO", a subliniat demnitarul american. Statele Unite doresc sa-si redispuna trupele "in pozitii avansate", astfel incat, cu efective "mai mobile, flexibile si putin numeroase", sa poata rezolva probleme care necesitau, in anii razboiului rece, "forte semnificative". Atat demnitarul american, cat si ministrul roman al Apararii, Ioan Mircea Pascu, au negat ca ar exista vreo preferinta a SUA pentru una sau alta dintre tarile care s-au oferit sa gazduiasca noile baze americane. Totusi, acordul dintre Romania si SUA privind neextradarea militarilor americani catre Curtea Penala Internationala (CPI) ar fi un punct in plus pentru Romania, a lasat sa se inteleaga Douglas J. Feith. Ministrul Pascu a anuntat, la randul lui, ca in Romania vor fi organizate discutii, "sub auspiciile CSAT", cu toate partidele politice parlamentare, astfel incat demersul Romaniei de a gazdui baze americane "sa fie clar pentru toata lumea".
Mircea Geoana:
Bazele americane din Romania nu vor fi indreptate impotriva Rusiei
Ministrul de Externe, Mircea Geoana, a afirmat ca eventualele baze americane care vor fi infiintate in Romania nu vor fi indreptate, in nici un caz, impotriva Rusiei. Ministrul de Externe a precizat ca mutarea acestor baze in estul Europei reprezinta o intarire a Aliantei Nord-Atlantice, principalul lor obiectiv urmand sa fie combaterea terorismului international.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite