SUA nu mai dau bani pentru reconstructia Irakului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administratia Bush a renuntat in buna masura la intentiile proclamate la inceput cu atata insistenta de refacere a Irakului dupa distrugerile provocate de razboi, viitorul buget american

Administratia Bush a renuntat in buna masura la intentiile proclamate la inceput cu atata insistenta de refacere a Irakului dupa distrugerile provocate de razboi, viitorul buget american nemaiprevazand alocarea de noi fonduri in vederea acestui scop, asa cum dezvaluie Washington Post, citand inalte oficialitati guvernamentale.
Acest lucru este interpretat ca un nou indiciu al recunoasterii tacite a esecului eforturillor americane de a pune capat actiunilor insurgentilor irakieni, echivaland cu retragerea promisiunii presedintelui Bush de a face din Irak, prin implementarea unor infrastructuri moderne, o vitrina a beneficiilor democratiei si un exemplu pentru intreaga zona a Orientului Mijlociu extins. Realitatea este, asa cum releva cotidianul american, ca practic jumatate din cele 18,4 miliarde dolari alocate pentru reconstructie au fost deturnate de la scopul initial, fiind folosite pentru combaterea insurgentei si, in subsidiar, pentru organizarea alegerilor si inceperea procesului lui Saddam Hussein. Cel putin 2,5 miliarde dolari prevazuti pentru refacerea cailor de acces si construirea de scoli au fost canalizate in vederea crearii fortelor de securitate irakiene. Fondurile prevazute initial pentru repararea retelei electrice si de canalizare au fost folosite pentru antrenarea unitatilor speciale insarcinate cu dezamorsarea dispozitivelor explozive si a celor create pentru salvarea ostaticilor rapiti de rebeli. Fondurile care trebuiau utilizate pentru construirea de noi inchisori au fost redirectionate pentru achizitionarea de mijloace de transport blindate si punerea unor locuinte sigure la dispozitia magistratilor care il judeca pe Saddam. De asemenea, sute de milioane de dolari din fondurile pentru reconstructie au fost cheltuite pentru punerea la punct a consultarilor electorale. Ca urmare a devierii spre alte domenii a fondurilor de refacere, productia de electricitate a ramas in urma cu 400 de MW fata de nivelurile de dinainte de razboi, irakienii beneficiind de curent electric doar 12 ore pe zi. Pe de alta parte, productia de titei, care urma sa finanteze o buna parte din fondurile pentru reconstructie, ramane cu mult sub nivelul antebelic, datorita actelor de sabotaj ale insurgentilor. In prezent, productia de titei este de 1,1 milioane barili pe zi, fata de 2,6 milioane barili inainte de invazia americana. Renuntarea la programele de refacere este menita, potrivit ziarului amintit, sa alimenteze si mai mult speculatiile ca administratia Bush pregateste o retragere partiala a trupelor din Irak inainte de alegerile din noiembrie de la jumatatea mandatului prezidential.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite