SUA vor să controleze tensiunile Israel-Iran

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Barack Obama îi cere lui Benjamin Netanyahu să nu-l surprindă cu un atac împotriva Teheranului. Mesajul a fost transmis de un înalt oficial american care s-a întâlnit cu premierul israelian înaintea reuniunii de luni dintre preşedintele SUA şi şeful Guvernului de la Ierusalim.

Iniţiativa şefului Casei Albe demonstrează îngrijorarea Statelor Unite că Israelul şi-ar putea pierde răbdarea şi ar putea acţiona împotriva Iranului, scrie „ Haaretz“.

Cotidianul israelian subliniază că este important pentru americani să nu fie luaţi pe nepregătite de un eventual atac împotriva republicii islamice. Publicaţia sugerează faptul că Obama este deranjat de poziţiile exprimate de Netanyahu faţă de Teheran, înainte de alegeri.

„Dacă voi fi ales, îmi iau angajamentul că Iranul nu va obţine arme nucleare, iar acest lucru include orice este necesar“, a spus actualul premier în timpul campaniei electorale.

CIA intră pe fir

Şeful CIA, Leon Panetta, a avut recent discuţii secrete despre Iran cu principalii lideri israeliani, care l-au asigurat că Israelul nu va lansa un atac- surpriză împotriva Iranului, a anunţat ieri postul de radio public israelian.

Discuţiile s-au referit la programul nuclear al Iranului, pe care Occidentul şi Israelul îl suspectează că vrea să se doteze cu arme nucleare, sub acoperirea programului nuclear civil, ceea ce Teheranul dezminte.

Discuţii tensionate

În ceea ce prioveşte convorbirile de săptămâna viitoare dintre preşedintele american Barack Obama şi premierul israelian Benjamin Netanyahu, acestea riscă să fie tensionate, însă o criză între cele două ţări este exclusă, comentează analişti citaţi de AFP.

Ameninţarea reprezentată de programul nuclear iranian, procesul de pace din Orientul Mijlociu şi colonizarea israeliană din Cisiordania vor fi numai câteva dintre subiectele dificile dintre şeful Guvernului israelian, de dreapta, şi preşedintele american democrat.

Netanyahu, care a refuzat până în prezent să susţină în mod public înfiinţarea unui stat palestinian, doreşte mai întâi soluţionarea dosarului iranian şi consideră că palestinienii nu sunt pregătiţi să aibă un stat.

De cealaltă parte, Obama vede în progresul negocierilor cu privire la un viitor stat palestinian un mod de a reuni statele arabe împotriva Iranului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite