SUA cer un armistiţiu "urgent" în Liban

0
Publicat:
Ultima actualizare:

fie viabil". Ziariştii au semnalat schimbarea din mers a poziţiei sale, întrucât, chiar vineri, când Rice prezentase viziunea americană asupra situaţiei actuale din Orient, a precizat: "Dacă

fie viabil". Ziariştii au semnalat schimbarea din mers a poziţiei sale, întrucât, chiar vineri, când Rice prezentase viziunea americană asupra situaţiei actuale din Orient, a precizat: "Dacă ne mulţumim să căutăm un armistiţiu (...) vom reveni aici în următoarele şase luni". Un armistiţiu ar fi însemnat revenirea la "vechiul" Orient Mijlociu şi ignora ceea ce Washingtonul considera drept "rădăcina" problemei - susţinerea Hezbollahului de către Siria şi Iran. "O încetare a focului ar fi o falsă problemă, care nu va face decât să ne ducă la un statu-quo". Ce s-a întâmplat în 24 de ore şi a dus la schimbarea opticii: radicalizarea opiniei publice din ţările arabe, unde sentimentul antiamerican s-a accentuat? Demersurile diplomatice ale altor state europene care puteau lua "faţa" SUA? Presiunile făcute de Arabia Saudită, al cărei ministru de externe s-a dus special la Washington? Noile rapoarte primite din zonă de Administraţia Bush - care, coroborate cu criticile aduse ofensivei disproporţionate israeliene în diverse capitale, atât de oameni politici, cât mai ales de ziare -, au schimbat priorităţile? Până ieri, SUA erau una din puţinele ţări influente care nu ceruseră încetarea ostilităţilor, susţinând că Israelul are dreptul să se apere. După ce, tot la Washington, Rice anunţase că miercuri va conferi, dar la Roma, cu reprezentanţi ai guvernului Libanului, ea şi-a schimbat planurile şi a mers pe nepusă masă la Beirut. "Guvernul Libanului e guvernul Libanului, îl tratăm ca un guvern suveran, aşa cum este", a spus ea. La Beirut, unde a ajuns cu elicopterul plecat din Cipuu, ea a conferit cu premierul Fuad Siniora şi a declarat că susţine guvernul său şi pe libanezi.

Israelul acceptă o forţă de stabilitate în sudul libanez
În paralel cu cele de mai sus, şi în Israel s-a constatat o modificare de optică în privinţa forţei internaţionale de stabilitate în Libanul sudic. Astfel, Israelul a anunţat în premieră că ar putea accepta o atare forţă, cu condiţia ca ea să fie formată doar din militari europeni. La Tel Aviv se doreşte o forţă robustă, care s-o înlocuiască pe cea actuală - UNIFIL -, ce se află de 30 de ani în sudul libanez, dar s-a dovedit ineficientă. Dacă premierul Ehud Olmert este pentru "o forţă de pace formată de UE", care să controleze frontiera libanezo-israeliană şi să dezarmeze Hezbollahul, ministrul apărării, Amir Peretz, a propus ca această forţă să opereze în cadrul NATO. Dincolo de declaraţii şi de evenimentele de pe câmpul de luptă, ceva se mişcă, în sfârşit, pe "frontul" diplomaţiei. Culmea, în a 13-a zi de la declanşarea războiului!

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite