SUA se amestecă în treburile interne irakiene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ibrahim al-Jaafari, premierul Irakului, a acordat un interviu ziarului "New York Times" care a surprins prin afirmaţiile sale la adresa Administraţiei Bush. Mai precis, el a avertizat împotriva

Ibrahim al-Jaafari, premierul Irakului, a acordat un interviu ziarului "New York Times" care a surprins prin afirmaţiile sale la adresa Administraţiei Bush. Mai precis, el a avertizat împotriva amestecului SUA în politica internă irakiană şi şi-a apărat legăturile cu miliţiile radicale şiite ale clericului Moqtada Sadr.
În context, reamintim că şiiţii lui Sadr l-au nominalizat pe Jaafari pentru postul de premier în guvernul ce ar trebui să se formeze după alegeri. Gestul n-a întrunit adeziunea sunniţilor, kurzilor şi chiar a şiiţilor moderaţi, care susţin că el ar fi "omul Teheranului". În plus, "Miliţiile lui Mehdi", mişcarea armată a grupării lui Sadr sunt o forţă semnificativă alături de alte miliţii pro-guvernamentale, fiind acuzate de sunniţi că ar conduce escadroanele morţii împotriva lor. Revenind la Jaafari, el declară că "au existat luări de poziţie din partea guvernului american, cât şi a preşedintelui Bush pentru promovarea unei politici democratice şi protejarea intereselor lor. Dar, acum, în sânul poporului irakian a apărut îngrijorarea că acest proces este ameninţat". Cu două zile înainte, Casa Albă a dezminţit că Bush le-ar fi spus şiiţilor că nu-l vrea pe Jaafari premier. "Poporul irakian este cel care trebuie să decidă cine va fi prim-ministru. Nu cred că toate informaţiile în acest sens sunt exacte", a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe. Precizările sunt consemnate într-un moment delicat. Pe de o parte, secretarul de stat, Condoleezza Rice, a vorbit despre o iminentă reducere a prezenţei militare americane în Irak, iar, pe de altă parte, sunt ştiri că trupele SUA din Irak îşi construiesc superbuncăre, ceea ce ar demonstra că ele au de gând să stea mult şi bine acolo. În acelaşi timp, disputa Jaafari-Bush, cel puţin la nivelul declaraţiilor, intervine într-un moment delicat, în care sentimentul antiamerican în rândul şiiţilor, în special, şi al sunniţilor este în creştere.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite