SUA nu-şi va lua niciun angajament la Copenhaga, dacă nu o face şi China

0
Publicat:
Ultima actualizare:
SUA nu-şi va lua niciun angajament la Copenhaga, dacă nu o face şi China
SUA nu-şi va lua niciun angajament la Copenhaga, dacă nu o face şi China

Emisarul american pentru climă a avertizat ieri că Statele Unite nu îşi vor lua niciun agajament la Copenhaga privind obiectivele de reducere a emiisilor de gaze cu efect de seră, dacă principalele economii emergente, în special China, nu vor face la fel, relatează AFP.

"Punctul asupra căruia nu suntem de acord este faptul că ar trebui să ne angajăm să punem în aplicare ceea ce am promis atât timp cât marile naţiuni în curs de dezvoltare nu îşi iau niciun angajament", a spus oficialul Todd Stern, în cursul unei audieri în Comisia de externe a Camerei Reprezentanţilor.

El a făcut şi un apel către aceste ţări, în special către China, să îşi schimbe mentalitatea constând în faptul că numai ţările dezvoltate trebuie să îşi asume responsabilitatea pentru încălzirea climatică şi să folosească acest argument pentru a refuza să îşi ia angajamentul pentru măsuri cu caracter obligatoriu.

"Nu acceptăm nici faptul ca numai acţiunile ţărilor dezvoltate pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon să fie supuse  unui regim transparent şi riguros de control (...), fără ca marile economii emergente să fie constrânse", a adăugat Stern.

"Această mentalitate nu va permite un acord la Copenhaga" în decembrie, a avertizat el.

"Nu putem să rezolvăm problema fără măsuri majore din partea ţărilor cu economii emergente (...) şi nicio ţară nu are în mână destinul planetei în aceeaşi măsură cum îl are China", a subliniat emisarul american.

Marţi, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, a declarat că este puţin probabil ca la summitul de la Copenhaga din decembrie să se ajungă la un acord internaţional complet privind schimbările climatice, dar este posibil să se convină asupra unui acord-cadru.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite