SUA: Competiţia blondelor pentru resuscitarea dreptei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fiicele a doi celebri lideri republicani fac eforturi pentru a se impune în partid. Două blonde cu nume sonore şi viziuni diferite, Liz Cheney şi Meghan McCain, încearcă să scoată din umbră conservatorismul american în era Obama.

Liz Cheney, în vârstă de 42 de ani, fiica cea mare a fostului vicepreşedinte, Dick Cheney, ia în calcul o carieră politică proprie, acum, când tatăl său şi-a încheiat cariera.  “Este o profesie onorabilă şi pe care îmi doresc să o îmbrăţişez, dacă îmi pot convinge cei cinci copii să se constituie în echipa mea de campanie”, a declarat ea recent. 

Cheney se opune ideii că republicanii sunt dezorientaţi şi ancoraţi în trecut, cum au fost conservatorii britanici după căderea lui Margaret Thatcher.  “Suntem într-un moment anterior lui Thatcher. Acţiunile administraţiei Obama pe plan economic sunt echivalente socialismului britanic din anii ‘70”, susţine ea. 

Linie tipică de dreapta

Cheney, care a lucrat în Departamentul de Stat, este caracterizată drept un “conservator cu sânge albastru” şi cu idei tipic de dreapta.  Ea afirmă că Administraţia Obama merge atât de mult către stânga, încât circumstanţele devin comparabile cu cele care i-au permis lui Margaret Thatcher să acceadă la putere şi deschidă drumul prosperităţii economice pentru Marea Britanie”. 

Cheney a înregistrat o victorie notabilă săptămâna trecută, în controversa privind publicarea fotografiilor cu abuzurile soldaţilor americani asupra deţinuţilor din Irak şi Afganistan. “Este la modă să ţinem partea teroriştilor”, a spus ea. Liz Cheney se profilează drept “steaua ce răsare în partid”, este de părere Jacob Heilbrunn, autorul unei lucrări critice despre neoconservatori.

Conservatism moderat

În colţul opus al ringului se află Meghan McCain, în vârstă de 24 de ani, fiica senatorului John McCain.Ea are un blog politic, conservator moderat, în care a scris că Dick Cheney ar trebui să părăsească scena politică, după opt ani la putere. Ea începe să devină o celebritate în media, mai ales prin viziunile sale în favoarea căsătoriilor între homosexuali şi a cercetărilor privind celulele stem.

image

          Liz Cheney, „sânge albastru“ conservator Foto:Reuters

Este şi o susţinătoare a cauzelor ecologice. Totuşi, ea duce lipsă de admiratori printre cei mai fideli membrii de partid. Chiar John McCain a recunoscut că fiica sa ar putea deveni şi ea o “liber-cugetătoare”, care nu se ghidează după ideologia de partid. 

Nicole Wallace, fostă consilieră a lui John McCain în campania electorală, spune că republicanii ar trebui să aibă mereu în minte cântecul lui Bonnie Tyler “I need a hero”, dacă vor să iasă din umbra în care i-a aruncat venirea la putere a democratului Obama. 

Cheney, fost „preşedinte din umbră“

image

Numărul 2 al SUA în timpul mandatului lui George Bush, Cheney este considerat cel mai puternic şi mai influent vicepreşedinte din istoria Americii. În vârstă de 68 de ani, Cheney nu a fost interesat de o candidatură la preşedinţie. Îşi scrie memoriile şi a început să iasă la atac împotriva politicii lui Obama.

image

McCain, marele învins de anul trecut



Senatorul de Arizona învins de Barack Obama în cursa prezidenţială de anul trecut are un mesaj politic ce nu respectă întotdeauna linia republicană. El a mai candidat în 2000, când a fost învins de Bush în alegerile primare. În vârstă de 73 de ani, este fost pilot în armata americană şi fost prizonier de război în Vietnam.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite