Autorităţile din SUA au pus limitări la salariile companiilor salvate de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autorităţile din SUA au pus limitări la salariile companiilor salvate de stat
Autorităţile din SUA au pus limitări la salariile companiilor salvate de stat

Autorităţile americane au impus, joi, o serie de limitări ale remuneraţiilor din sectorul bancar şi salariilor acordate în cadrul companiilor mari ce au primit ajutoare guvernamentale, măsură fără precedent în Statele Unite, relatează AFP.

Ofensiva cea mai puternică a venit din partea băncii centrale, Federal Reserve (Fed), care a cerut băncilor să-şi revizuiască politica de prime astfel încât să nu le afecteze siguranţa şi stabilitatea financiară, potrivit NewsIn.

Decizia Fed nu este decât începutul unui proces considerat necesar pentru stabilizarea sistemului financiar, conform angajamentului luat luna trecută de principalele ţări dezvoltate şi emergente din cadrul G20.

După ce au primit cu scepticism propunerea Europei de a limita bonusurile bancare, autorităţile din Statele Unite, care au recunoscut că ţara a avut un mare rol în declanşarea crizei financiare, par hotărâte să urmeze exemplul.

Subliniind că "practicile din sectorul financiar în ceea ce priveşte primele şi bonusurile au fost unul dintre numeroşii factori ce au dus la criză", Federal Reserve a cerut băncilor să îşi revizuiască politicile în această privinţă, în caz contrar riscând sancţiuni, chiar înainte ca autorităţile să publice o nouă directivă ce va fi adoptată rapid. Federal Reserve a mai promis o înăsprire a controalelor.

O altă ofensivă a venit din partea Guvernului, care a decis să aplice de luna viitoare reduceri salariale drastice pentru directorii a şapte companii ce au beneficiat de cele mai mari ajutoare financiare după 2008 sau care au fost naţionalizate.

Recomandările finale anunţate de Kenneth Feinberg, numit de preşedintele american Barack Obama să controleze plăţile în aceste întreprinderi, prevăd reducerea la jumătate a remuneraţiilor celor 25 de directori cu cele mai mari salarii, în medie, începând cu luna noiembrie.

Recomandările ar putea afecta iniţial 175 de persoane, impunând o scădere de 90% a salariilor în numerar ale acestora, precum şi măsuri legate de acţiunile deţinute de salariaţi în cadrul companiilor.

Pentru a asigura o gestiune viabilă pe termen lung, acţiunile primite de liderii companiilor nu vor putea fi vândute decât peste câţiva ani.

Feinberg a anunţat că a înţeles indignarea cetăţenilor americani faţă de preluarea acestor societăţi şi a dat asigurări că nu vor fi acordate prime salariaţilor.

Autoritatea condusă de Feinberg controlează plăţile în cadrul Chrysler, General Motors, GMAC, Chrysler Financial, Citigroup, Bank of America şi AIG.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite