"SRI să-şi facă treaba pe lege, şi nu să răspundă unor solicitări politice"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Tribunalului Dâmboviţa, Florea Ungureanu, atrage atenţia instituţiilor să respecte legea, ca urmare a scandalului declanşat de SRI Târgovişte şi IPJ Dâmboviţa, care au cerut

Preşedintele Tribunalului Dâmboviţa, Florea Ungureanu, atrage atenţia instituţiilor să respecte legea, ca urmare a scandalului declanşat de SRI Târgovişte şi IPJ Dâmboviţa, care au cerut instanţei situaţia tuturor cauzelor ce privesc falimentul societăţilor comerciale.

"Poate acum, în al nouălea, al zecelea ceas, instituţiile implicate şi cei care sunt şefii lor, dacă au fost solicitări, repet, dacă au fost - eu nu ştiu - dintr-o anume zonă ca să facă aceste verificări, să înţeleagă să-şi facă treaba pe lege şi nu să răspundă unor solicitări politice", ne-a declarat Florea Ungureanu. Preşedintele Tribunalului Dâmboviţa nu-şi explică interesul din spatele acestor solicitări. Singurele societăţi comerciale care ar putea intra la "categoria grea" sunt UPET şi SARO - Maşini Unelte. De aici însă până la a se invoca articole din legea privind siguranţa naţională este o cale lungă.

Tribunalul Dâmboviţa nu a onorat solicitarea IPJ, mai ales că formularea solicitării era "de Gâgă", după cum consideră şi Florea Ungureanu. La SRI Târgovişte, tribunalul a transmis solicitarea în urmă cu două săptămâni, deşi iniţial răspunsul de punere la dispoziţie a situaţiei cauzelor soluţionate în perioada 2005-2007 de către Secţia Comercială fusese unul negativ. "Le-am răspuns la solicitare ca urmare a invocării legii siguranţei naţionale. Dacă au greşit, să-şi asume răspunderea", ne-a mai declarat Florea Ungureanu.

Articole din legea privind siguranţa naţională se invocă, în general, într-o cauză bine determinată, în scopul declanşării unei acţiuni penale. Reamintim că solicitările SRI şi IPJ Dâmboviţa au fost catalogate de PSD ca fiind acte de poliţie politică prin imixtiunea în justiţie. Pentru moment, nu se ştie cu exactitate câtor instanţe li s-au transmis astfel de solicitări.

Dosare cu americani şi ruşi

SC UPET SA este producător de utilaje pentru extracţie şi construcţii şi a fost cumpărat, în 2001, cu 1,4 milioane de dolari, de compania rusească OMZ Uralmash. După privatizare, mai multe active ale societăţii au fost înstrăinate. În 2004, acţionarii şi-au "expropriat" acţiunile în Cipru. În ceea ce priveşte SC SARO Maşini-Unelte SRL, aici sunt implicaţi investitori americani. SRL-ul a fost înfiinţat după "decesul" SC SARO SA. În decembrie 1999, a fost dată o hotărâre de guvern prin care SARO SA era privatizată printr-o metodă atipică, prin executare silită. Firma a fost cumpărată de o companie americană, Winsconsin Turning Systems, SARO SA intrând în faliment în 2003.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite