"SRI nu păzeşte inculpaţii, ci doar culege informaţii"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dispariţia sirianului Omar Hayssam a surprins pe toată lumea, inclusiv pe cei de la SRI, structura care îl filase pe acesta de câţiva ani încoace. Întrebaţi unde s-ar putea ascunde inculpatul

Dispariţia sirianului Omar Hayssam a surprins pe toată lumea, inclusiv pe cei de la SRI, structura care îl filase pe acesta de câţiva ani încoace. Întrebaţi unde s-ar putea ascunde inculpatul numărul 1 din dosarul de terorism trimis la instanţă, cei de la SRI au dat din umeri. Marius Bercaru, purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informaţii, a răspuns pentru Adevărul la câteva din întrebările care frământă pe toată lumea.
- Dosarul lui Omar Hayssam a fost instrumentat de SRI, care l-a monitorizat pe acesta din urmă preţ de câţiva ani. Când s-a întrerupt această monitorizare?
- Monitorizarea în respectivul caz s-a încheiat odată cu începerea urmăririi penale asupra lui Omar Hayssam. Informaţiile deţinute de către SRI în acest caz au fost puse la dispoziţia beneficiarilor legali.
- Dacă el a fost pus în libertate, de ce nu s-a continuat monitorizarea sa? În fond, acest personaj este bănuit a fi o ameninţare la adresa siguranţei naţionale a României...
- Cercetarea lui Omar Hayssam în stare de libertate presupune faptul că autorităţile au considerat că indiciile care au stat la baza arestării iniţiale nu mai au fundament. În plus, pe adresa Serviciului, până în acest moment, nu a sosit niciun fel de solicitare oficială de angrenare în identificarea locului unde se află sirianul.
- Se puteau întreprinde măsuri specifice de monitorizare (filaj, interceptare telefonică etc) şi fără o cerere expresă a Parchetului?
- Prin Legea 14 din 1992, SRI este abilitat să culeagă informaţii în domeniul securităţii naţionale, şi nu să asigure paza inculpaţilor.
- În acest moment, Omar Hayssam este căutat şi de către SRI? Se întreprind măsuri specifice pentru localizarea sa?
- În măsura în care, la nivelul SRI, vor apărea date sau informaţii în legătură cu locul în care se află Omar Hayssam, acestea vor fi puse la dispoziţia autorităţilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite