SRI: Vîntu, beneficiarul banilor de la Petromservice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Ovidiu Vîntu este cercetat şi în dosarul în care acesta este judecat pentru favorizarea lui Nicolae Popa
Sorin Ovidiu Vîntu este cercetat şi în dosarul în care acesta este judecat pentru favorizarea lui Nicolae Popa

Două documente incendiare semnate de SRI şi de Oficiul pentru Prevenirea Spălării Banilor duc la concluzia că Sorin Ovidiu Vîntu se află în spatele „falimentării controlate şi voite“ a Petromservice.

Administratorii PSV Company, fosta societate Petromservice (al cărui preşedinte al Cosiliului de Administraţie a fost Liviu Luca), au falimentat această societate „în mod cotrolat şi voit", se arată  într-un raport confidenţial semnat de Adrian Cucu, preşedintele Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB).

Citeşte şi

EDITORIAL DE SABIN ORCAN: Bandiţelul lui Vîntu

Sute de milioane de euro au ajuns în conturile unor off-shore-uri controlate de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu.  Raportul inspectorilor ONPCSB concluzionează că banii PSV Company au fost transferaţi, „prin efectuarea unor plăţi directe, fără justificare economică către societăţi din Cipru (controlate de SOV). De asemenea, mai susţin oficialii de la „Spălarea Banilor", s-au făcut mai multe plăţi „indirecte prin intermediul unor societăţi, în final sumele ajungând în conturile altor firme controlate de acelaşi SOV".

Spălare de bani şi delapidare

Raportul ONPCSB este una dintre probele importante ale procurorilor care i-au trimis în judecată, pentru delapidare şi spălare de bani, pe Gheorghe Şupeală, directorul general al PSV Company, pe Zizi Anagnastopol, directorul financiar, pe Adrian Eftime, fiul sindicalistului Ion Eftime, desemnat de Sorin Ovidiu Vîntu să administreze „Realitatea Media", dar şi pe Kiss Laszlo, specialist în înfiinţarea de offshore-uri. De altfel, inspectorii de la „Spălarea Banilor"arată că Ion Eftime a fost numit  administrator la „Realitatea Media", societate care era controlată de SOV, şi al cărei acţionar era chiar PSV Company. Un alt indiciu ar fi că principalul acţionar al PSV Company este firma cipriotă Elbahold limited, controlată de acelaşi Sorin Ovidiu Vîntu.

Laszlo Kiss este şi preşedintele Asociaţiei Piloţilor şi Proprietarilor de Aeronave Ultrauşoare

''Astfel, putem aprecia că au fost identificate indicii temeinice de spălare a sumei totale de 576.725.000 de lei (aproximativ 157.000.000 euro), reprezentând plăţile efectuate din contul PSV Company către societăţile Boaz Active SRL, Laveco SRL, Corservil SRL, Global Video Media SRL, GMC Media Box SA şi Demera Investements LTD", conchide raportul ONPCSB.  Două dintre aceste offshore-uri, GMC Media Box SA (unde s-au transferat aproximativ 86 de milioane de euro) şi Demera Investments LTD (unde s-au transferat 40.000.000 de euro), au fost identificate ca fiind controlate de Vîntu.

„Interese coagulate în jurul lui Vîntu"

Concluziile raportului ONPCSB au fost confirmate şi de o notă a SRI, declasificată în august 2010, semnată de generalul de brigadă Florian Coldea, adjunctul SRI. Serviciul Român de Informaţii a monitorizat, în baza unor mandate de siguranţă naţională emise de Curtea Supremă de Justiţie, gruparea coordonată de Laszlo Kiss, supranumit „Regele offshore-urilor".Kiss a intrat în atenţia SRI, întrucât era implicat, alături de oamenii din jurul lui, în organizarea unor ample circuite finaciar-bancare în cadrul cărora erau utilizate conturi ale unor off-shore-uri controlate de acesta, prin care se urmărea reciclarea unor sume imense de bani provenite din activităţi ilegale.

De asemenea, SRI susţine că Laszlo Kiss se sustrăgea de la plata obligaţiilor către bugetul de stat. În nota SRI se mai arată că printre clienţii grupării coordonate de Kiss se numără Adrian Eftime  (31 de ani) şi tatăl acestuia Ion Eftime (59 de ani) „acesta din urmă fiind exponentul unui grup de interese coagulat în jurul lui Sorin Ovidiu Vîntu."

Generalul Coldea mai notează că una dintre firmele de tip off-shore înregistrată de Kiss pentru a  fi folosită de familia Eftime în circuitele financiar-bancare şi în afacerile derulate este „In Capital Partners LTD" -  înregistrată în insulele Seychelles. „În cadrul acestei firme este interpus ca administrator Ian Taylor (34 de ani), cetăţean neozeelandez, acesta figurând cu calitatea amintită la circa 85 de firme autohtone şi mai multe offshore-uri controlate de grupare," subliniază SRI.

Serviciul secret mai susţine că un rol important în cadrul operaţiunilor derulate de „In Capital Partners LTD" îl are cetăţeanul britanic Foster Neil George (51 de ani), coacţionar al societăţii alături de Adrian Eftime, „reprezentantul Băncii HSBC în Orientul Mijlociu, influent om de afaceri în spaţiul menţionat".

Eftime: „Noi avem bani cash"

SRI a exemplificat ]n nota printr-o convorbire telefonică de la 10 septembrie 2009, „greutăţile" pe care Adrian Eftime le avea atunci când trebuia să transfere bani „albi" în ţară. „E foarte complicat că trebuie să iau banii, trebuie să-i bag eu în bancă, trebe să-i trimit în afară, din afară trebe să-i duc iară în România şi iar trebe să văd cum îi scot în România. Mi-e foarte complicat să fac chestia asta, că nu ştiu cum să... Se pierd mulţi bani, ştii. Noi avem bani cash. Io dacă-i pun în bancă, mă întreabă banca de unde îi am, cum îi am, tra-la-la.

Laszlo Kiss este şi preşedintele Asociaţiei Piloţilor şi Proprietarilor de Aeronave Ultrauşoare

După care trebuie să-i scoţi în afară, ca să-i scoţi în afară îţi trebuie contract că nu poţi să scoţi bani din ţară, nu te lasă banca. Foster (Foster Neil George -n.r.) trebuie să ştie lucrurile astea, că intru la spălare de bani, prostii din astea. După care, când bagi banii iar în România, iar e complicat. De asta spun. Io spun că tata (Ion Eftime -n.r.) bagă banii ăştia şi... adică, tata poate să-i confirme, când ne întâlnim putem discuta", i-a spus Adrian Eftime partenerului său de afaceri Dina Constantin.

Interesaţi de Compania Naţională a Petrolului

Din datele SRI a rezultat că Ion şi Adrian Eftime, alături de Dina Constantin şi cu Foster Neil George, erau interesaţi să intermedieze preluarea unui „terminal energetic important". Din interceptări telefonice a reieşit că este vorba de Compania Naţională a Petrolului. Firma care voia să facă achiziţia era din India şi era listată la Bursa din New Delhi. Reprzentantul acestora ţinea legătura cu Foster .

"Ion Eftime este exponentul unui grup de interese coagulat în jurul lui Sorin Ovidiu Vîntu.''
Florian Coldea, adjunct SRI

Sechestru

Procurorii au pus sechestru pe imobilele lui Laszlo Kiss, ale lui Adrian şi Ion Eftime, precum şi a altor două persoane. Pentru recuperarea presupusului prejudiciu, anchetatorii au pus sechestru şi pe conturile bancare, dar şi pe un autoturism deţinut de Adrian Eftime.

126 de milioane de euro ar fi ajuns din conturile fostei societăţi Petromservice în cele ale lui Sorin Ovidiu Vîntu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite