SPP l-a introdus pe Şereş în programul antifilaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prin declaraţiile sale incendiare privind persoanele neidentificate care îl urmăresc de peste două săptămâni, ministrul Codruţ şereş a băgat serviciile de informaţii în alertă. Deşi

Prin declaraţiile sale incendiare privind persoanele neidentificate care îl urmăresc de peste două săptămâni, ministrul Codruţ şereş a băgat serviciile de informaţii în alertă. Deşi nu toate aceste structuri au primit solicitări de la ministrul filat, ele au pornit deja măsuri specifice pentru protecţia sa.
Măsurile specifice ale Serviciului de Protecţie şi Pază au caracter contrainformativ. Se caută să se afle dacă demnitarul este într-adevăr urmărit, cine face urmărirea şi prin ce mijloace. Echipele operative păstrează însă distanţa faţă de vectorul protejat. Se monitorizează domiciliul subiectului, precum şi drumul său de acasă la serviciu sau în orice altă destinaţie. Celelalte servicii culeg şi ele informaţii, pe care le trimit către SPP. În cazul în care există indicii cu privire la ameninţări la adresa demnitarului, CSAT-ul poate decide introducerea sa într-un program de protecţie activă. În acel caz, măsurile de protecţie se stabilesc pentru un anumit nivel de securitate, pe o scară de la 1 la 4.
Presa poate "spiona" în limitele legii
În cazul în care un demnitar este monitorizat de angajaţii unui organ mass-media, atunci totul trebuie făcut la vedere. În momentul în care coloana oficială este urmărită de un autoturism neidentificat, SPP-ul solicită verificări. Chiar dacă este vorba de maşina unor ziarişti, şoferului i se atrage atenţia să păstreze o distanţă legală faţă de coloană, pentru a nu se expune riscurilor.
Teoria este valabilă numai în spaţiile publice. În zonele private, accesul şi monitorizarea cu tehnică specifică se fac numai cu acordul proprietarului. Este cazul restaurantelor şi al localurilor unde nu se pot face poze sau înregistrări audio-video fără acordul patronului. Chiar şi cu acest acord, aparatura de înregistrare trebuie să fie folosită la vedere.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite