Navele spaţiale ar putea fi protejate de scuturi magnetice, precum în filmele SF

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O echipă de cercetători britanici susţine că navele spaţiale pot fi protejate de un scut invizibil, asemeni celor din povestirile SF.

Acest lucru poate fi realizat dacă nava va fi înconjurată de un camp magnetic ce poate respinge particulele de protoni încărcate cu energia Soarelui, a afirmat dr. Ruth Bamford, şeful unei echipe de cercetători din cadrul laboratorului Rutherford Appleton din Oxfordshire, citat de revista FOCUS, editată de BBC.

 Acest tip de particule este degajat de exploziile solare, ce pot avea loc de mai multe ori pe zi atunci când activitatea solară este maximă.

"Dacă o furtună protonică ar întâlni o navă spaţială dotată cu tehnologia din prezent, e puţin probabil că echipajul va supravieţui", a spus el. Va fi o problemă importantă dacă vom trimite oameni către planeta Marte sau dincolo de ea, în călătorii cu durate de luni sau ani de zile", a afirmat el.

Scutul doctorului Bamford, care presupune poziţionarea navei într-un "balon" magnetic, după principiul magnetosferei care învăluie Terra, nu este o idee nouă, însă unii o consideră imposibil de pus în practică.

"Pentru a avea efectul dorit, scutul ar trebui să aibă o circumferinţă de 20 de kilometri, iar nava să fie dotată cu un magnet masiv, alimentat cu o putere de ordinul megawaţilor", explică dr. Bamford. "Însă, în urma testelor de laborator şi a simulărilor pe calculator, noi considerăm că o circumferinţă de aproximativ 100 de metri a sferei magentice va fi de ajuns pentru protecţia navei", a mai spus el, adăugând că acel magnet necesar ar putea să încapă chiar şi în bagajul de mână al unui astronaut.

Dr. Bamford a mai afirmat că în prezent există deja întreaga tehnologia necesară pentru a transpune în realitate scutul protector, însă "mai sunt multe de făcut până când omenirea va risca viaţa cuiva într-un asemenea experiment" . "Cel puţin avem un punct de pornire", a adăugat acesta.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite