SEVERIN După 203 ani, averea pandurului va fi redată turiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Părăsită şi năpădită astăzi de buruieni, Cula lui Tudor Vladimirescu din Cerneţi, se doreşte a deveni un important obiectiv turistic în reţeaua de ecomuzeee din Mehedinţi. Este necesar însă de o implicare majoră a autorităţilor judeţului.

n momentul de faţă, Cula lui Tudor Vladimirescu din Cerneţi, parte a Muzeului Regiunii Porţile de Fier, se află într-o stare avansată de degradare, sau mai bine spus, stă să cadă. Acest important obiectiv istoric al judeţului nu mai este interesant astăzi nici măcar pentru hoţi, din el furându-se în anii trecuţi, mai tot ce se putea lua. Curtea muzeului afost năpădită de bălării, din fântână s-au furat chiar şi cărămizile, iar mai nou, la sfârşit de săptămână tot mai mulţi “muşterii” îşi fac simţită prezenţa la grătar, chiar la uşa Culei, mărturie stând vetrele de tăciuni şi mizeria lăsată în urmă de “iubitorii” de istorie.

Un nou viitor
Cnform noului director al Muzeului Regiuni Porţile de Fier, Sorina Matacă, începând cu acest an, se doreşte valorificarea peisajului etno-cultural prin crearea reţelei de ecomuzee în judeţul Mehedinţi. “Având ca scop, dezvoltarea durabilă a comunităţilor locale prin introducerea patrimoniului imobil mehedinţean în circuitul turistic cultural european, avem în vedere reabilitarea integrală a Culei lui Tudor Vladimiresc. Acest lucru este imperios necesar. Restaurarea, consolidarea, protecţia si conservarea acestui monument istoric, lucrări şi dotări pentru asigurarea iluminatului interior si exterior, a iluminatului de siguranţă precum şi a celui decorativ, dotări interioare (instalaţii, echipamente şi dotări pentru asigurarea condiţiilor de climatizare, siguranţă la foc, antiefractie), asigurarea utilităţilor aferente acestui obiectiv de patrimoniu (energie electrică, alimentare cu apă, canalizare), dotări expoziţionale, amenajări peisagistice pentru evidenţierea acestui obiectiv turistic de patrimoniu reabilitat, construcţia utilităţilor anexe (parcări, grupuri sanitare, puncte de informare, indicatoare), amenajarea şi marcarea de trasee turistice, itinerarii culturale, reabilitarea căii de acces către acest important obiectiv istoric al judeţului”, a declarat Sorina Matacă.
Istoria unei construcţii măcinate de nepăsare
Cula lui Tudor Vladimirescu este o construcţie aproape pătrată (12,50 x 11,50 m) cu două niveluri: parter şi etaj, ridicată de Tudor Vladimirescu, care avea importante proprietăţi la Cerneţi - vie, livadă de pomi. Cula şi celelalte acareturi, astăzi dispărute, se ridică între 1802-1806, după arderea Cerneţiului, de către cârjalii, în 1802. În viaţa zbuciumată a lui Tudor Vladimirescu a avut şi alte rosturi decât acela de loc de administrare a proprietăţilor. Se presupune că aici avea un depozit de arme, dar şi o sumă considerabilă de bani. Cula a jucat un rol important în evenimentele revoluţionare de la 1821, fiind pregătită ca loc de retragere şi continuare a luptei în cazul înfrângerii în confruntarea cu turcii. După moartea năprasnică a slujerului, cula a fost dată în stăpânire logofătului Vasile Strâmbeanu. În 1837, bunurile ce mai rămăseseră au fost scoase la vânzare intrând în patrimoniul familiei Gărdăreanu din Cerneţi. „Aici va fi un monument istoric reabilitat şi conservat la standarde europene, modalităţi moderne de etalare a pieselor tridimensionale, ghidaje personalizate, produse multimedia (pagină web, filme documentare, spot-uri de promovare), ateliere meşteşugăreşti, expoziţii etno-culturale, săli multimedia pentru conferinţe, simpozioane, workshop-uri pentru copii şi adulţi, centru de informare-documentare şi totul într-un spaţiu natural deosebit de generos, acesta este „tabloul” viu al Culei lui Tudor Vladimirescu pe care ni-l dorim într-un viitor cât mai apropiat. Un loc cu care comunitatea locală să se mândrească, iar vizitatorii să „guste” din istoria şi cultura plaiului mehedinţean”  a mai declarat Sorina Matacă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite