Comisia Europeană deblochază fondurile SAPARD pentru România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisia Europeană deblochază fondurile SAPARD pentru România
Comisia Europeană deblochază fondurile SAPARD pentru România

Comisia Europeană va trimite sâmbătă, autorităţilor de la Bucureşti, o scrisoare prin care se va anunţa deblocare a 171 de milioane de euro, reprezentând fondurile SAPARD (Special accesssion programme for agriculture and rural development) ) pentru România, au declarat sâmbătă pentru NewsIn surse guvernamentale.

Comisia Europeană a sistat în luna iunie plata fondurilor SAPARD pentru România în urma deficienţelor constatate în sistemul de autorizare a plăţilor, solicitând un audit independent şi un plan de măsuri pentru remedierea situaţiei.

Guvernul a reluat în septembrie plăţile, dar din bugetul naţional, urmând ca Executivul Comunitar să decidă rambursarea acestor plăţi către România.

Ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, anunţa, în luna martie, că plăţile blocate din programul Sapard ar putea fi reluate la sfârşitul lunii aprilie.

"Sperăm să reluam plăţile blocate până la sfârşitul lunii aprilie. Am avut un audit tehnic la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltarea Rurală şi Pescuit (APDRP), am discutat şi cu cei de Curtea de Conturi şi am găsit o cale de mijloc. Cred că putem relua plăţile, pentru că avem planul de acţiuni, remedierile care s-au cerut şi verificările solicitate de Comisia Europeană"
, a spus, potrivit Agerpres, Ilie Sârbu.

CE a anunţat că nu va da drumul la cele 200 de milioane de euro aferente anului 2006 prin programul Sapard până nu vor fi remediate toate deficienţele. Forul european a prelungit, până la sfârşitul anului 2009, Acordul Anual de Finanţare /AFA/ aferent anului 2006 pentru programul Sapard, ceea ce înseamnă că 400 de proiecte vor beneficia de prelungirea termenului de execuţie.

Potrivit APDRP, cererile de rambursare a cheltuielilor pentru cele 400 proiecte vor putea fi depuse până la sfârşitul lunii septembrie 2009, iar sumele care trebuie plătite beneficiarilor se ridică la aproximativ 90 de milioane de euro.

În cadrul Programului Sapard au fost depuse un număr de 6.567 proiecte, cu o valoare publică de 1,985 miliarde euro, din care au fost încheiate 4.549 contracte de finanţare, cu o valoare publică de 1,41 miliarde euro, reprezentând 92,74 la sută din alocările totale ale Programului.

Până în prezent, au fost efectuate plăţi în valoare de 1,27 miliarde euro, reprezentând 84,05 la sută din alocările totale ale Programului.

Prin programul de preaderare Sapard, România a primit circa 1,2 miliarde de euro. Până la sfârşitul lui 2008, se estima cheltuirea unui miliard de euro din fondurile Sapard, restul de 200 de milioane euro urmând să fie returnat la bugetul comunitar, dacă României nu i s-ar mai fi acordat un an în plus pentru cheltuirea în totalitate a fondurilor.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite