S-au săturat să lucreze pe bani puţini în spital

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clinicile din Cluj-Napoca, cel mai important centru medical din Transilvania, au cu 30 % mai puţine asistente decât ar fi necesar Salariul de 600 de lei al unei asistente debutante, zecile

Clinicile din Cluj-Napoca, cel mai important centru medical din Transilvania, au cu 30 % mai puţine asistente decât ar fi necesar

Salariul de 600 de lei al unei asistente debutante, zecile de pacienţi trataţi zilnic şi condiţiile din spital sunt motive pentru care asistentele pleacă în străinătate.

Insuficienţa personalului medical mediu este pusă pe seama salariilor mici. Liderul sindicatului Sanitas Cluj, Ştefan Roman, a menţionat că la nivelul judeţului există aproximativ 700 de posturi vacante pentru asistente medicale.

Managerii unităţilor spitaliceşti se plâng că scot posturile la concurs, dar nu se prezintă nimeni. "30% din posturi sunt vacante. Organizăm concursuri una într-una. Nu vine nimeni", a declarat directorul administrativ al Institutului de Urologie şi Transplant Renal Cluj, Dan Sânpetreanu. "Am scos 12 posturi şi s-au prezentat 3 persoane", a spus şi managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, Cristiana Ciortea.

Salarii de 2.000 de lire sterline

Asistenta medicală Dana Rohan, de la Institutul Oncologic "Ion Chiricuţă" susţine că au fost perioade când criza de personal era atât de mare încât asistentele de la unele secţii nu-şi puteau lua concediu de odihnă. "Tot timpul spitalul este plin.

În tura de noapte o singură asistentă supraveghează 70 de pacienţi. Vin tinere absolvente, stau câte două luni, maxim un an, şi după aceea pleacă în străinătate", a spus Rohan.

Aceasta a explicat că salariile mari şi condiţiile mult mai bune de muncă din Occident le determină pe asistente să plece. "În Anglia, o asistentă are în grijă doar doi pacienţi, în condiţiile în care aici, pe tura de zi, fiecare are în grijă 12 pacienţi. Salariul este de aproximativ 2.000 de lire sterline. În România, o debutantă primeşte 600 de lei. Cu toate sporurile şi cu vechime abia ajunge la 1.500 de lei", a povestit Rohan.

800 de asistente au plecat în străinătate

400 de asistente din Cluj au solicitat anul acesta actele pentru a profesa în străinătate, potrivit preşedintelui Ordinului Asistenţilor Medicali şi Moaşelor din România (OAMMR) filiala Cluj, Emil Buiga. "Din păcate, nu toate solicită aceste acte când pleacă. Astfel, estimăm că numărul celor care au plecat în acest an este de 800", a explicat Buiga.

Acesta a menţionat că diplomele sunt recunoscute în toate ţările UE. "De aceea nici nu se întorc înapoi. Majoritatea pleacă în Anglia, Italia şi Belgia", a precizat Buiga.

Managerii spitalelor îşi pun speranţe în absolvenţii Colegiului Universitar de Asistente Medicale din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu". În septembrie, vor termina 136 de studenţi, potrivit rectorului UMF Cluj, Constantin Ciuce.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite