S-au dublat cererile de alocaţii sociale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biroul de Prestaţii Sociale se aşteaptă la o avalanşă de dosare. Pe lângă alte forme de ajutor social, aproape 800 de familii primesc lunar între 50 şi 90 de lei, pentru supravieţuire.

Numărul dosarelor aflate în administrarea Biroului Prestaţii Sociale Satu Mare s-a dublat în primele luni ale acestui an. Baremul de acordare a alocaţiei familiale complementare şi monoparentale s-a ridicat la sfârşitul anului trecut, de la 182 de lei la 461 de lei, reprezentând venitul net pe membru de familie. Aşa se face că sătmărenii cu venituri mici s-au înghesuit să beneficieze lunar de sume cuprinse între 50 şi 90 de lei. Cuantumul alocaţiei complementare este de la 50 de lei pentru familia cu un copil, până la 70 lei pentru familia cu patru sau mai mulţi copii, respectiv până la 90 de lei pentru părinţii care cresc singuri patru sau mai mulţi copii.

De la 1 ianuarie 2009, când erau 402 dosare de acordare a alocaţiilor, numărul persoanelor care beneficiază de ajutorul financiar a ajuns în prezent la peste 800, doar la nivelul municipiului Satu Mare. „Cu siguranţă, pe măsură ce lumea va afla, va fi o creştere exponenţială a cererilor de acordare a alocaţilor complementare şi monoparentale”, spune Adrian Balaj, şeful Biroului Prestaţii Sociale din cadrul Serviciului Public de Asistenţă Socială Satu Mare. „Am înregistrat o creştere semnificativă la toate tipurile de asistaţi sociali în ultimele luni”, spune Doina Vasuţ, directorul executiv al Serviciului Public de Asistenţă Socială (SPAS).

Actele la control!

La interval de şase luni, specialiştii din cadrul Biroului Prestaţii Sociale efectuează anchete pentru a vedea dacă asistaţii şi-au schimbat statutul material şi dacă minorii pe care îi au în întreţinere frecventează o formă de învăţământ organizată. Miercuri, 29 aprilie, a fost ziua de inspecţie a romiilor asistaţi din Sătmărel. Pe măsură ce maşina cu care cei şase asistenţi sociali înainta prin hârtoapele din Sătmărel, lăsând un nor de praf în urmă, romii ieşeau în curţi şi strigau în gura mare: „Inspecţia! Inspecţia!”.

Odată maşina oprită, romii au început să se adune în jur cu hârtii în mână şi copii în braţe. Asistenţii sociali au scos chestionarele şi a început interogatoriul: dacă au televizor, dacă merg copiii la şcoală sau câţi bani câştigă familia pe lună. „Concubinul lucrează zilier, dar nu găseşte de lucru. Nu avem bani, ne ajută inspecţia să avem bani de pâine”, a spus una dintre asistate, Gyongy Lakatos. Iar ca ea, se plângeau toţi.

Marţi şi joi se primesc dosare

Cererile de acordare a alocaţiilor împreună cu actele justificative privind componenţa familiei şi veniturile acesteia se depun la Biroul de Prestaţii Sociale din cadrul Serviciului Public de Asistenţă Socială aflat pe strada Ilişeşti, nr. 4 în zilele de marţi şi joi, între orele 9.00-14.00 Alocaţiile se acordă doar după o anchetă socială.. La interval de trei luni, beneficiarii trebuie să facă dovada veniturilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite