S-a descoperit adevăratul vinovat în cazul Ţundrea / Tatăl fetiţei ucise: Am auzit că vinovat ar fi Avram, din Comăneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

12 ani de închisoare pe nedrept. Aceasta este pedeapsa executată de Ilie Marcel Ţundrea în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Codlea, fiind acuzat că a violat şi a omorât o copilă de numai 14 ani, pe marginea pârâului Valea Rea, sat Pojogeni, judeţul Gorj.

UPDATE - Ţundrea, în celulă, către Gheorghe Avram: “Gelule, nu ştiu dacă ai fost tu, dar eu sigur nu am fost!”
„Am auzit că fata a avut o moarte extraordinară, dar cine mai ştie dacă a fost Ţundrea sau altul. Copilul meu şi Ţundrea au stat în aceeaşi celulă, dar pentru fapte diferite. Ţundrea, pentru că a omorât-o pe fata asta, iar băiatul meu pentru o crimă din 1995, când s-a bătut cu altul şi ăla a murit pe zăpadă. În celulă, Ţundrea îi spunea: «Gelule, nu ştiu dacă ai fost tu, dar eu sigur nu am fost!». N-avea cum să o omoare copilul meu pe fată, el i-a dus două bucăţi de săpun, că lucra la Albeni, la mină, şi le dădea de-acolo, când ea era sub pod, iar alte două bucăţi le-a adus acasă. Au fost destui martori care au spus că l-au văzut pe Ţundrea unde a murit fata şi eu zic că a fost vinovat. Iar dacă a fost altul, să-şi tragă pedeapsa. Pe atunci erau şi nişte militari pe aici care încărcau nisip pentru armată. O cunoşteam pe mama fetei, dar şi pe ea, pe Mioara. Gelu nu s-a dus să-i aprindă lumânare şi nici nu a fost la înmormântare“, a spus Irina Avram, mama lui Gheorghe Avram, cel pe care Ţundrea l-ar fi indicat în timpul cercetărilor drept ucigaş al fetei, conform avocatei lui Ţundrea, Liliana Clima.

Citiţi şi:

Târgu-Jiu: Liliana Clima: „Păcat ca s-a descoperit adevăratul criminal acum, dupa ce Ţundrea a murit! "

Târgu-Jiu: A demonstrat nevinovăţia lui Marcel Ţundrea

Târgu-Jiu: Procurorul care l-a băgat pe Ţundrea la închisoare nu poate fi sancţionat decât de Ministerul de Finanţe

UPDATE - FRATELE FETIŢEI: Fratele fetei ucise consideră că anchetatorii nu şi-au făcut bine treaba şi toţi cei care s-au ocupat de caz trebuie să demisioneze.

„Dacă ei spun că altul a ucis-o pe sora mea, nu Ţundrea, înseamnă că justiţia nu şi-a făcut datoria şi cer, după atâţia ani de chin, ca toţi cei care s-au ocupat de caz să-şi dea demisia, iar criminalul să fie închis. Sora mea avea 14 ani şi a murit în chinuri groaznice. I-a băgat pietre pe beregată, a înţepat-o în ochi şi apoi a violat-o. Pe mine, dacă am fost sărac, anchetatorii m-au luat la mişto, mi-au luat şi ADN, au crezut că am omorât-o eu. Nu şi-au făcut treaba cum trebuie. Aş vrea să-l cunosc pe adevăratul criminal. Cu acest Avram, pe care acum îl acuză toată lumea, m-am întâlnit în timp ce mă întorceam de la liceu, chiar în acea zi în care sora mea a fost  ucisă şi chiar pe podul sub care ea şi-a găsit sfârşitul”, a spus Cristinel Gherasie, 35 de ani.

UPDATE - TATĂL FETIŢEI: „Am auzit că vinovat ar fi Avram, din Comăneşti. Să facă închisoare, dacă el ne-a omorât fata. Ea avea 14 ani, abia îşi scosese buletinul, şi noi am ştiut că Ţundrea nu e vinovat, că nu putea să facă aşa ceva. Fata mea îi zicea „nea Marcel” şi se juca împreună cu fetiţa lui Ţundrea. Nu am dat ochii cu criminalul, pentru că nu am ajuns nici la Braşov, când s-a judecat procesul şi Avram ăsta a fost chemat ca martor. Acum, aştept să văd ce zice legea. Amin”, a spus Marin Gherasie, 73 de ani, tatăl fetiţei violate şi omorâte în 1992.

UPDATE - MAMA LUI ŢUNDREA: Mama lui Marcel Ţundrea este încă în stare de şoc, după ce a aflat de la avocata acestuia că a fost descoperit adevăratul criminal. „Copilul meu a stat 12 ani la  închisoare nevinovat, în locul altuia. Mi-aş fi dorit să fi trăit şi el clipa asta, să nu fi murit de foame şi de boală, căci a stat în puşcărie până s-a îmbolnăvit. Cât timp a fost închis, i-am dus pachete din pensia mea, care era mai mică atunci, acum a ajuns la 500 de lei. Îi cunosc pe părinţii fetei şi ei au ştiut tot timpul că fiul meu nu ar fi fost în stare să facă aşa ceva. Stau lângă fotografiile lui şi plâng când mă uit la el”, a spus Ioana Popescu, 92 de ani.

UPDATE DIN SATUL POJOGENI :  „A fost doamna avocată acolo şi, de emoţii, mama lui Ţundrea a leşinat. Noi ştim foarte bine că Ţundrea a fost nevinovat. Mama mea a fost atunci la proces, la Braşov, şi a spus că e nevinovat. Auzirăm că Avram din Comăneşti ar fi vinovat, el a mai omorât pe cineva. Trebuie să plătească şi procurorul care l-a băgat pe Ţundrea în puşcărie”, a spus Angela Arcuş, 64 de ani, localnică din Pojogeni.

UPDATE: O echipă "Adevărul de Seară" a pornit către satul Pojogeni pentru a-l găsi pe vinovat. Rămâneţi pe adevarul.ro pentru a urmări pas cu pas ce vor descoperi reporterii noştri acolo.

Anchetatorii spun că l-au identificat pe adevaratul criminal însă nu pot oferi mai multe detalii întrucât acest lucru ar periclita mersul investigaţiei.

"Conform testului ADN, s-a descoperit că sperma recoltată de la victimă coincide cu cea a actualului suspect şi nu cu a lui  Marcel Ţundrea. Era de aşteptat să se ajungă la această decizie, având în vedere faptul că Ţundrea fusese declarat nevinovat în ambele infracţiuni. Păcat este că s-a ajuns la acest rezultat atât de târziu, când Ţundrea se află deja pe lumea cealaltă. Nu mă surprinde această veste, mă surprinde că atât de târziu s-a declanşat bomba. El şi-a susţinut nevinovăţia şi am fost alături de el întotdeauna. E prematur să vorbim despre măsurile care se vor lua în cazul celui care a comis fapta, oricum de-a lungul urmăririi penale s-au profilat câteva siluete de suspecţi şi au şi fost nominalizaţi din 1992. Dacă se pune problema întreruperii prescripţiei pedepsei, teoretic ar putea fi pedepsit cel vinovat“ , Liliana Clima, avocatul lui Ţundrea.

 „Într-adevăr este un dosar la Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică există o analiză ADN şi un suspect, dar la acest moment nu pot fi furnizate mai multe informaţii“ , a declarat magistratul Simona Frolu , purtătorul de cuvant al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie .

Din cauza faptului că de la comiterea faptei au trecut 19 ani, iar omorurile se prescriu, potrivit legii, după 15 ani, vinovatul are şanse minime să răspundă pentru ceea ce a făcut.

Ţundrea a dat statul român în judecată, însă nu a mai apucat să vadă nicio despăgubire.  A murit în ianuarie 2007, ca urmare a bolilor contactate în puşcărie, în mizerie şi părăsit de toata lumea, fără ca cineva să-l angajeze pentru a-i da şansa să supravieţuiască decent.

Cum s-a petrecut oribila crimă şi ce au făcut autorităţile

Gorjeanul Marcel Ţundrea a fost condamnat, in 1993, la 25 de ani de inchisoare pentru violarea si uciderea unei fete de 14 ani, in comuna Pojogeni.

La o zi dupa omor, cadavrul fetiţei a fost găsit de săteni, iar necropsia a stabilit că minora a fost violată şi omorâtă prin introducerea de pietre pe esofag. La scurt timp, poliţiştii au stabilit un cerc de suspecţi şi, în baza unui mandat eliberat de procurori, a fost reţinut Marcel Ţundrea. După 12 ani de închisoare, medicii legişti au adus proba care infirma vinovăţia lui Marcel Ţundrea: testul ADN a dovedit că profilul genetic al violatorului nu semăna deloc cu cel al lui Ţundrea.

Directorul Institutului National de Medicină Legală "Mina Minovici", prof. dr. Dan Dermengiu, a avut cel mai important rol in repararea acestei erori judiciare. El este cel care a adus în ţară laboratorul de expertiză ADN care a infirmat sentinţa judecătorilor. În lipsa acestuia, Marcel Ţundrea era şi astăzi după gratii.

"De la început ne-am pus nişte întrebări privind expertiza. În primul rand, am avut îndoieli privind integritatea tamponului cu care în 1992 s-au prelevat secreţiile de la victimă. Cum au fost păstrate până acum astfel de probe?", spune prof. dr. Dan Dermengiu.

După nenumărate memorii depuse de Ţundrea la instanţă, judecătorii au decis efectuarea expertizei ADN. Desi testul ADN a dovedit ca Ţundrea nu este autorul infracţiunilor, Comisia Superioara Medico-Legală a considerat, în mai 2004, ca testul trebuie repetat, dupa prelevarea de noi probe de la cadavrul victimei, care urma sa fie exhumat.

"Nu aveam certitudinea că tamponul respectiv provenea de la victima. Daca nu se gasise ADN-ul lui Ţundrea, asta nu însemna că este nevinovat. Mai mult, INML nu avea nici profilul ADN al tinerei, pentru că nu se prelevase în urmă cu 12 ani, de aceea s-a decis exhumarea. Noi a trebuit să dovedim că pe tamponul vaginal sunt două profile genetice.

În baza profilelor genetice prelevate de la tatal si fratii victimei, am refacut ADN-ul fetei. Pe lângă acesta, am gasit si profilul ADN al unei alte persoane. Acum putem spune cu certitudine ca acesta nu provine dintr-o posibilă contaminare, ci din nişte spermatozoizi prezenţi pe acest tampon, care nu îi aparţin lui Marcel Ţundrea", ne-a declarat prof. dr. Dan Dermengiu. Acesta îşi pune şi problema modului in care au fost prelevate probele de catre politie. Tamponul nu a fost lucrat in cadrul retelei de medicina legala, ci in Laboratorul Institutului de Criminalistica din cadrul Inspectoratului General de Politie, cu toate ca medicii legisti au mai multa experienta in domeniul serologiei decat specialistii politiei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite