S-a dat undă verde la blocuri între case!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maşina de vot din Consiliul Local reşapează controversatul cartier Bonjour Residence Eforturile unui clujean de a scăpa de blocuri în jurul casei s-au năruit ieri, când consilierii au

Maşina de vot din Consiliul Local reşapează controversatul cartier Bonjour Residence

Eforturile unui clujean de a scăpa de blocuri în jurul casei s-au năruit ieri, când consilierii au votat din nou, cu mici modificări, un proiect rezidenţial anulat în instanţă.

Aleşii clujeni au aprobat ieri, la limită, planul urbanistic zonal pentru controversatul proiect imobiliar Bonjour Residence, care prevede ridicarea unui cartier de blocuri şi spaţii comerciale, pe o suprafaţă de 6 hectare, într-o zonă de case din partea de sud a municipiului.

Proiectul, evaluat la circa 120 milioane euro, nu este la prima avizare în consiliul local. A mai trecut prin vot în urmă cu trei ani, dar a fost contestat ulterior în justiţie.

Decizie irevocabilă

Nemulţumit de regimul de înălţime al clădirilor din proiect, care variază între două şi nouă etaje, proprietarul unei case din apropiere, Irimie Emil Popa, a cerut autorităţilor stoparea lucrării. Pentru că demersul a rămas fără rezultat, el a acţionat consiliul local în instanţă, obţinând în iulie 2008 o decizie irevocabilă a Curţii de Apel Cluj, care anula hotărârea consilierilor.

Magistraţii au decis că respectivul act normativ modifică regimul de înălţime prevăzut de Planul Urbanistic General, de la parter plus două etaje la parter plus opt etaje, fără respectarea etapelor legale care includeau şi întocmirea unui studiu de oportunitate.

În timp record, de numai o lună, proiectul a fost supus din nou aprobării în Comisia de Urbanism a primăriei. Singura modificare a fost că, în zona din imediata vecinătate a clujeanului nemulţumit, regimul de înălţime al viitoarelor blocuri a fost redus la numai două etaje.

"Proiectul este ilegal"

Proiectul Bonjour Residence a fost supus din nou la vot în şedinţa de ieri a consiliului local, fiind contestat doar de reprezentanţii PNL şi PSD. "Atâta timp cât există o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă în care se prevede regimul de înălţime pe care se poate construi, fără îndoială proiectul este ilegal", a declarat consilierul liberal Steluţa Cătăniciu.

De cealaltă parte, primarul Emil Boc a motivat că instanţa a anulat hotărârea anterioară fiindcă Planul Urbanistic de Detaliu nu era complet. În final, consilierii PDL, care au majoritatea în consiliul local, şi-a impus punctul de vedere şi au aprobat proiectul în forma cosmetizată.

Înapoi în instanţă

Contestatarul proiectului imobiliar, Irimie Emil Popa, ne-a declarat ieri că îşi va continua acţiunile în justiţie. El consideră că funcţionarii publici au comis un abuz în serviciu aprobând un proiect respins de instanţa de judecată. Reprezentanţii primăriei susţin însă că vechea autorizaţie nu putea fi anulată doar în baza sentinţei Curţii de Apel.

"Reclamantul a solicitat doar anularea hotărârii de consiliu local, nu şi a autorizaţiei. Doar instanţa de judecată poate anula o autorizaţie de construcţie, care a produs efecte", susţine Raimonda Boian, purtătorul de cuvânt al primăriei.

Proiect votat "la mustaţă"

Proiectul Bonjour Residence a fost aprobat ieri cu 14 voturi "pentru", 4 abţineri şi 5 "împotrivă". S-au opus consilierii PSD şi PNL, în timp ce democrat-liberalii şi o parte din reprezentanţii UDMR au votat "pentru". Dacă ar fi obţinut cu un vot mai puţin, proiectul nu ar fi întrunit majoritatea necesară aprobării.

Voi acţiona municipalitatea în instanţă în această săptămână, deoarece nu a anulat autorizaţia veche de construcţie
Irimie Emil Popa
reclamant

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite