S-a schimbat procedura internărilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unitatea de Primiri Urgenţe şi SMURD vor decide priorităţile. Internarea celor aflaţi în stare critică este obligatorie, iar medicii trebuie să rezerve 5%-10% din paturi pentru urgenţe.

Potrivit unui ordin intrat în vigoare luni, 16 martie, se impun măsuri prin care pacienţii nu vor mai fi plimbaţi de la un spital la altul. Internarea celor aflaţi în stare critică este obligatorie, iar medicii trebuie să rezerve 5%-10% din paturi pentru urgenţe.
În context, medicul de gardă de la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) este cel care decide internarea pacientului, în condiţiile în care, până acum, această hotărâre era luată de medicii din secţiile de specialitate, în funcţie de numărul de paturi libere.
De asemenea, dacă bolnavul trebuie internat la o secţie a spitalului unde sunt ocupate toate paturile, dar la o altă secţie există un loc liber, atunci pacientul va fi internat aici până când se va elibera patul de la secţia respectivă. Spitalele de urgenţă sunt obligate să aibă saloane de observaţie şi paturi-tampon, astfel încât pacienţii în stare gravă să fie ţinuţi sub observaţie medicală până la 24 de ore. Directorul Spitalului Clinic de Urgenţă Mureş, Ovidiu Butuc, a ţinut să sublinieze că, fără niciun fel de patriotisme local, sorgintea acestui act normativ. „E o măsură utilă, faptul că 5-10% din internări, respectiv cele de urgenţă trebuiesc reţinute pentru 24 de ore, iar şeful UPU SMURD are permanent legătura cu şefii de secţie. Această măsură se aplică la noi de peste o lună, prin hotărâre de Comitet Director”, a declarat Ovidiu Butuc, care a arătat că nu e depăşită capacitatea spitalului. „Avem în jur de 4.000 de externări lunare, din care maximum 1.700 sunt urgenţe. Asta în condiţiile în care 5% din cele 1.200 de paturi ar reprezenta, lunar, un maxim de 1.800 de cazuri”, a explicat Ovidiu Butuc.

Nu există blocaje privind pacienţii în stare gravă

La rândul său, Cristian Boeriu, coordonator SMURD, a spus că salonul de observaţii cerut de lege exista încă de la începuturile acestui serviciu la Târgu-Mureş. „Noi îi spuneam „observator”, un spaţiu cu cinci paturi monitorizate şi sursă de oxigen. El se utiliza pentru observarea pacienţilor pentru mai multe ore, acum vom extinde observaţia la 24 de ore. Fluxul mediu de pacienţi e de 150-180 în 24 de ore, iar pe an am depăşit 35.000.
Pe tura de 12 de ore avem cinci sau şase medici, din care cel puţin un specialist în medicină de urgenţă. Lor li se adaugă medicii rezidenţi. Dintre pacienţi, circa 15% sunt din afara judeţului”, a spus dr. Boeriu. Acesta a adăugat că, în judeţ, UPU există doar la Târgu-Mureş. În rest, în spitalele din Reghin, sau Sighişoara funcţionează Centre de Primiri Urgenţe. Nu este şi cazul oraşelor Luduş şi Târnăveni, care se confruntă cu preoblema lipsei personalului de specialitate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite