S-a prelungit programul de evaluare a sănătăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Puţin peste jumătate dintre bihoreni s-au prezentat la medicul de familie şi la laborator pentru analizele plătite prin Programul Naţional de Evaluare a Sănătăţii.

Doar 56,4% dintre bihoreni şi-au făcut timp să ajungă atât la medicul de familie, cât şi la laborator pentru examene medicale gratuite. Ceilalţi mai au timp să se prezinte la medic până la 31 ianuarie 2009. Programul a fost prelungit déjà de trei ori, tocmai din cauză că românii nu s-au prezentat la timp pentru analize. “Din cei 339.200 de bihoreni care s-au prezentat la medic şi la laborator, până la sfârşitul lunii septembrie, 41% din persoanele evaluate au fost depistate având un risc de boală, iar 4.935 au descoperit chiar că au diverse afecţiuni”, spune Simona Ardelean, director CAS Bihor.

Diabetul, boala cea răspândită

Cei mai mulţi dintre bihorenii cu risc crescut de boală prezintă risc de diabet, adică 30.81% dintre cei care şi-au făcut analizele. Procente similare de risc la diabet se constată şi în alte oraşe transilvane datorită obiceiurilor alimentare şi preferinţei pentru alimentele dulci. Alte afecţiuni la care bihorenii sunt predispuşi sunt cele cardiovasculare  (5,40%), urmat de patru tipuri de cancer: de col uterin , de sân şi colorectal (4,25%), apoi riscul de accident vascular cerebral, boală renală cronică, iar la femei osteoporoză. “Acestea nu sunt doar cifre şi procente, sunt oameni care au fost puşi în gardă că trebuie să aibă grijă de sănătate, să îşi modifice regimul alimentar sau modul în care răspund la stress”, subliniază Simona Ardelean.

Pacienţi puşi în gardă

Medicul de familie Pardi Benjamin consideră binevenit Programul de Evaluare a Sănătăţii, în care vede un punct de pornire pentru cunoaşterea afecţiunilor la care sunt predispuşi bihorenii. “ În cazul pacienţilor mei, cam două treimi au profitat de program şi au încercat să se prezinte la timp la medic şi la laborator. S-au găsit multe deficienţe de care oamenii nu erau conştienţi, pentru că nu îi durea nimic, iar românii vin la medic doar dacă îi doare ceva”, a spus medicul.

N-au mers la medic

Numărul celor care nu s-au prezentat la medic este destul de mare, aproape jumătate din populaţia judeţului. În 2008, numărul celor care şi-au făcut timp să meargă la analize a fost de aproape 200.000, cu 30.000 mai mult faţă de 2007. Cu toate astea, spre sfârşitul anului în curs, numărul bihorenilor care şi-au făcut analizele gratuite a scăzut considerabil. Aproximativ 10% dintre ei ar avea o scuză: nu au primit acasă taloanele trimise de Ministerul Sănătăţii, din diverse motive. Asta pentru că plicurile au fost trimise unor persoane care deja erau decedate sau destinatarii nu mai apar în bazele de date ale Ministerului Sănătăţii, pentru că s-au mutat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite