Ruşii au vrut să pună piciorul la Unitatea 2 de la Cernavodă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a avea accesul garantat la energie electrică ieftină pe termen lung, Marco Industries, acţionarul majoritar al ALRO Slatina, a găsit două soluţii. Un contract de furnizare pe cel puţin

Pentru a avea accesul garantat la energie electrică ieftină pe termen lung, Marco Industries, acţionarul majoritar al ALRO Slatina, a găsit două soluţii. Un contract de furnizare pe cel puţin 15 ani cu Hidroelectrica şi toată energia electrică a Unităţii 2 de la Cernavodă.

Afirmând că plăteşte pentru energia electrică cu mult peste cât cheltuiesc companiile concurente din Occident, producătorul de aluminiu ALRO Slatina a venit cu soluţia de a forma o companie mixtă cu Nuclearelectrica, pentru a controla Unitatea 2 a centralei de la Cernavodă. Mai mult decât atât, ALRO cerea un contract pe termen lung, pe cel puţin 15 ani, cu Hidroelectrica.

Propunerile au fost adresate, în luna aprilie a anului trecut, preşedintelui Traian Băsescu, care le-a înaintat ulterior ministrului, pe atunci, al economiei, Codruţ Şereş. Joi seara, într-o emisiune televizată, Şereş a declarat că preşedintele i-a telefonat pentru a-l anunţa că îi trimite un document şi că, în aceeaşi zi, a primit memoriul referitor la ALRO. "Vă trimit un document. Aveţi grijă de el", ar fi spus preşedintele Traian Băsescu, potrivit spuselor acestuia din urmă.

Stolojan, acţionar la o societate din grupul ALRO

ALRO este cel mai mare consumator de energie electrică din România (circa 7% din producţia totală), fiind astfel, îndreptăţit să ceară energie mai ieftină. Pentru ALRO a intervenit în mai multe rânduri şi fostul consilier prezidenţial Theodor Stolojan. Potrivit acestuia, ALRO i s-a plâns că Hidroelectrica a refuzat să îi vândă energie printr-un contract direct, trimiţând-o la firme "de apartament". Conform propriilor declaraţii, Stolojan deţine acţiuni la Alprom, firmă din grupul ALRO. "Am un număr doar de 4.000 sau 5.000 de acţiuni, deci o nimica toată, la Alprom", a declarat, în cadrul unei emisiuni televizate, Stolojan. Acţionar majoritar al ALRO este Marco Industries, companie înregistrată în Olanda, despre care se ştie că este controlată de oameni de afaceri ruşi. Din grupul ALRO fac parte Alum (alumină) şi Alprom (produse din aluminiu).

Producătorul de aluminiu cumpăra deja energie ieftină

Deşi în scrisoare critică faptul că nu are acces la energie ieftină, la acel moment, ALRO avea contracte în derulare cu producătorii cu cele mai mici costuri de pe piaţa autohtonă, Hidroelectrica (75 % din necesar) şi Nuclearelectrica (25%). De la Hidroelectrica, ALRO cumpăra la un preţ de 31 dolari/MWh, fără TVA, iar de la Nuclearelectrica, cu 60% mai mult. Aceste preţuri, obţinute în urma unor contracte negociate direct, sunt însă sub nivelul preţului de piaţă din 2006, de circa 46 dolari/MWh.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite