Rusii vor sa finalizeze constructia centralei de la Cernavoda

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Intalnirea dintre presedintele Traian Basescu si omologul sau de la Kremlin, Vladimir Putin, s-a consumat, in mare parte, pe dezbaterea unor chestiuni de natura economica. Presedintele rus i-a propus

Intalnirea dintre presedintele Traian Basescu si omologul sau de la Kremlin, Vladimir Putin, s-a consumat, in mare parte, pe dezbaterea unor chestiuni de natura economica. Presedintele rus i-a propus sefului statului roman ca finalizarea constructiei Centralei atomo-electrice de la Cernavoda (reactoarele 3 si 4) sa fie realizata de firme rusesti, in ciuda faptului ca proiectul este, pana acum, intreprins cu tehnologie canadiana. De asemenea, oferta economica a lui Vladimir Putin a cuprins implicarea rusilor in retehnologizarea termocentralei Mintia-Deva, precum si extinderea retelei de conducte romanesti de gaz printr-un parteneriat intre Transgaz si gigantul Gazprom. Cei doi sefi de stat au convenit incheierea unui acord privind licentele pentru fabricarea armamentului si colaborarea in vanzarea acestuia pe terte piete. Vladimir Putin i-a semnalat lui Traian Basescu si problemele pe care le intampina investitorii rusi in Romania, printre care regimul vizelor Schengen si taxele prea mari pentru importul in Romania al echipamentelor de productie.
Specialistii romani despre interesul rusilor pentru reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda:
Tehnologia ruseasca nu este compatibila cu cea de tip CANDU
In plus, reactorul rusesc nu atinge standardele de securitate pe care le are cel canadian
Rusia este dispusa sa realizeze rectoarele 3 si 4 de la Cernavoda. Anuntul, care a fost facut de presedintele Federatiei Ruse, Vladimir Putin, ridica multe semne de intrebare autoritatilor romane. La CNE Cernavoda (reactoarele 1 si 2) exista tehnologie tip CANDU. Specialistii in domeniu sustin ca tehnologia ruseasca nu este compatibila cu cea canadiana. Profesorul Serban Constantin Valeca, specialist in energetica nucleara, ne-a declarat: "Si in 2002, specialistii rusi au fost interesati de Cernavoda. Asa cum se prezinta, in prezent, cele doua tehnologii, canadiana si ruseasca, nu sunt compatibile. Rusii au un reactor de tip VVR 1000, care desi modernizat, nu atinge standardele de securitate ale reactoarelor de tip CANDU". Daca insa se doreste participarea firmelor rusesti, acest lucru ar putea posibil doar pentru reactorul nr.4, sustine profesorul Valeca. Un alt aspect de luat in considerare, pe langa caracterul de incompatibilitate intre cele doua tipuri de reactoare, este participarea firmelor romanesti. Potrivit profesorului Valeca, peste 50% din industria romaneasca participa la producerea de componente si servicii pentru Cernavoda si este proiectata pentru reactorul de tip CANDU. In decembrie anul trecut, Ministerul Economiei si Comertului (MEC) a selectat sapte companii interesate sa participe, in parteneriat public-privat, la construirea Unitatii 3 de la centrala nuclear-electrica de la Cernavoda. Pe lista firmelor selectate figureaza LNM Holding, Enel si Ansaldo - Italia, AECL - Canada, Hidro Nuclear Power - Coreea de Sud, Grupul Tender - Romania si AEFM, acestea fiind selectate de MEC in functie de angajamentul companiilor de a participa, cu capital, la infiintarea unei societati comerciale, alaturi de Nuclearelectrica, care va detine Unitatea 3 de la Cernavoda.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite